Za mýtné v zahraničí letos zaplatíte cestou na dovolenou víc

28. 6. 2016 – 9:07 | Auto-moto | Martin Slapnička | Diskuze:

Za mýtné v zahraničí letos zaplatíte cestou na dovolenou víc
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Letos si řidiči jedoucí na dovolenou přes Rakousko, Francii nebo Bulharsko sáhnou více do kapes. Proč? Zdražilo tam mýtné za vybrané dálniční úseky.

Rakouské mýtné letos zdražilo

Řidiči projíždějící Rakouskem si budou letos muset sáhnout více do svých peněženek. Kromě zdražení dálničních známek se rakouský správce komunikací rozhodl zvýšit i cenu mýtného na vybraných úsecích dálnic a silnic.
O 50 centů se zvedl poplatek za průjezd po Tauernské dálnici A10. Nově tam zaplatíte 11,50 Eur. Stejné zvýšení cen vás nemine při průjezdu tunelem Arlberg a Gleinalm. O 20 centů se zvedla cena za průjezd tunelu Karawanken mezi Slovinskem a Rakouskem. Nově se k platbě za průjezd Pfänderského tunelu (8,80 Eur) u Švýcarského Bodamského jezera musí pořizovat i rakouská dálniční známka, cesta se tak prodraží. Dražší je i průjezd po silnici přes průsmyk Grossglockner. Loni jste za průjezd zaplatili 29 Eur a letos rovných 35 Eur.

Francie zdražovala mýtné v tunelech

V zemi Galského kohouta zdražili průjezd tunelem pod horou Mount Blanc. Loni jste tam mohli projet za 40,90 Eur a letos si připlatíte lehce přes 3 Eura (44 Eur). Podobné zdražení očekávejte u tunelu Fréjus. Loni jste tam zaplatili 41,40 Eur, zato tento rok je poplatek za průjezd 44,20 Eur. Zdražení se nevyhnul ani Eurotunel. Tam si na jedné cestě v průměru připlatíte 30 Eur.

Bulharsko radikálně zdražilo dálniční známky

V Bulharsku došlo k prodloužení dálniční sítě a tím i k výraznému zdražení poplatků za průjezd po zpoplatněných komunikacích. Týdenní známka vás nově vyjde na 15 BGN, měsíční 30 BGN a roční na 97 BGN. Jedná se o zvýšení cen o téměř 40 %.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články