Za pozdní daňové přiznání hrozí 300 tisíc pokuta! Jak se jí vyhnout?

6. 4. 2018 – 9:44 | Podnikání | red | Diskuze:

Za pozdní daňové přiznání hrozí 300 tisíc pokuta! Jak se jí vyhnout?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Daňové přiznání za rok 2017 již mělo být podáno v úterý. Výjimku mají pouze podnikatelé, kteří využili služeb daňového poradce. I v tomto případě ale musíte spravit finanční úřad. Pokud přiznání nepodáte, hrozí až statisícové pokuty.

Pokud jste na to zapomněli, nebo nestihli formulář odevzdat, nemusíte zatím zoufat. Pokuty hrozí až za přiznání, které podáte se zpožděním více než pět pracovních dní.

Pokud ale dostane úřad vaše daňové přiznání s delším zpožděním, trest vás nemine. Minimální výše pokuty je 500 korun, maximální 300 tisíc. Úředníci požadují částky ve výši 0,05 % z vyměřené daně za každý další den po termínu, nejvýše však 5 % z dané daně (či zmíněných 300 tisíc korun).

Neodevzdáte-li daňové přiznání vůbec - ani po výzvě finančního úřadu, platí stejné pokuty. Pokud máte daňové přiznání podat elektronicky (máte datovou schránku), ale přinesete ho v papírové podobě, zaplatíte 2000 korun.

Mnohem vyšší postih hrozí za nezaplacení daně, pro kterou také platí termín 3. dubna. Znovu máte pětidenní lhůtu na napravení chyby, poté se vám ale pokuty nevyhnou. Od 10. dubna vám bude "naskakovat" úrok z prodlení, který činí několik promile za každý další den.

Výše takového úroku se vypočítává z roční repo sazby stanovené Českou národní bankou, navýšené o 14 %. Pokud někdo podniká "načerno", nepodá daňové přiznání a ani nezaplatí daň a odhalí ho kontrola z finančáku, musí zaplatit daně za celé období, kdy je neplatil, přestože měl - spolu s úrokem ve výši 20 % z dodatečně vyměřené daně.

Podnikatelé, kteří podání daňového přiznání svěřili do rukou odborníků, ho musejí odevzdat až 2. července. I pro ně je ale důležitý termín 3. dubna - na finanční úřad totiž musejí poslat zprávu o tom, že přiznání bude podávat finanční poradce.

Zdroje:
MED, MFČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články