Za půjčení České republice se platí víc než Švýcarsku

12. 1. 2017 – 11:41 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Za půjčení České republice se platí víc než Švýcarsku
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Na světě včera nebylo dražších dluhopisů než českých (tedy trochu přesněji v případě krátkých splatností). Výnos českého dvouletého dluhopisu propadl až pod –1,06 % a dostal se dokonce pod úroveň super-nízko úročených švýcarských dluhopisů. Silný apetit po českých dluhopisech potvrdila i včerejší aukce jednoletého státního dluhopisu, kde si ministerstvo financí půjčilo za rekordně nízký úrok (-1,72 %).

Není tedy divu, že ministerstvo financí (i přes přebytkové rozpočty) zatím nijak nespěchalo se splácením veřejného dluhu. Peníze půjčené za “výrazně” záporný výnos je schopné uložit za kladnou nulu u ČNB a na rozdílu vydělat.

TIP: Státní dluhopisy prodělávají, penzijní společnosti se jich zbavují

Proč jsou české výnosy tak nízko? Primárně kvůli sázkám na zisky koruny po vypnutí intervencí. Ty na začátku roku výrazně zesílily – odhadujeme, že v průběhu prvního týdne činily intervence v průměru okolo 1 miliardy eur denně a na začátku druhého lednového týdne soudě podle přírůstků likvidity tlak ještě zesílil (za pondělí odhadem až 2 miliardy eur). ČNB tak z trhu musela od začátku roku pravděpodobně odsát eura, která se objemem již blíží ročnímu přebytku českého zahraničního obchodu. Velká část nových peněz končí přímo nebo nepřímo v českých vládních dluhopisech. I proto jejich podíl na celkovém českém dluhu dál narůstá – na konci roku 2016 vzrostl nad 30 % (z cca 20 % na konci roku 2015).

Situace se může změnit až ve chvíli, kdy Česká národní banka dovolí koruně posílit do té míry, že investoři přestanou sázet na další zisky koruny – poptávka po dluhopisech by pak měla zeslábnout. Druhou možností je, že to investoři se sázkami na zisky koruny jednoduše přeženou. Sami pak budou chtít v určitou chvíli (před nebo po vypnutí intervencí) své dlouhé pozice v CZK přivřít – i pak může poptávka po českých dluhopisech načas ochladnout. Pokud budou otevřené korunové pozice narůstat dál takovým tempem jako doposud, není takový scénář vůbec mimo hru…

Zdroje:
Jan Bureš, Hlavní ekonom Patria Finance

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články