Za své platy si koupíme zase méně, průměrná mzda vzrostla na 25 101 korun

11. 3. 2013 – 14:25 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za své platy si koupíme zase méně, průměrná mzda vzrostla na 25 101 korun
Nejvíce odměn si rozdali pracovníci zejména v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví. Tam narostly v posledních třech měsících platy o 24,1 procenta. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během loňského roku vzrostla průměrná mzda v České republice o 661 korun na 25 101 korun (+2,7 procenta). Na průměrný plat však nedosáhne zdaleka ani polovina pracujících, pokud se tedy podíváme na medián mezd, čili hodnotu uprostřed mzdového rozdělení, dostaneme 22 446 korun, uvedl v pondělí ČSÚ.

Statistici zároveň upozorňují, že i když průměrné platy vzrostly o zmíněná 2,7 procenta, jsme na tom prakticky hůře než před rokem. Pokud se totiž podíváme na vývoj inflace, tedy na tempo růstu spotřebitelských cen, zjistíme, že loni činilo 3,3 procenta. Z toho vyplývá, že ceny v obchodech rostly rychleji, než jakým tempem zvedali zaměstnavatelé platy svým pracovníkům.

Částku navíc podle vyjádření Českého statistického úřadu zvýšily především odměny vedoucích manažerů, které se rozdávají na konci roku. "Přestože se rozdávání odměn většinou konalo zpravidla v prvních měsících nového roku, změna daňové legislativy směrem k narovnání degresivního zdanění u nejvyšších příjmů vedla podniky k tomu, aby využily na konci loňského roku příležitost a v předstihu vyplatily svým manažerům mimořádné odměny," říká analýza Dalibora Holého z Českého statistického úřadu.

Nejvíce odměn si rozdali pracovníci zejména v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví. Tam narostly v posledních třech měsících platy o 24,1 procenta. "Druhý největší skok pak na konci roku panoval v odvětví rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu," doplnil analytik. Většinu roku průměrná mzda v tomto odvětví klesala, ale na jeho konci zázračně vyskočila o 13,1 procenta.

V samotném čtvrtém kvartálu činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na 27 170 korun, což je o 964 korun (+3,7 procenta) více než ve stejném období roku 2011. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,8 procenta, reálně se tak mzda zvýšila o 0,9 procenta. Objem mezd vzrostl o 2,6 procenta, počet zaměstnanců však o 1,1 procenta poklesl.

Ke zpomalování mzdového růstu docházelo v odvětvích s dominancí státu. Platy ve zdravotní a sociální péči, vzdělávání a ve veřejné správě nerostly tak "optimálně" jako v jiných odvětvích. Medián mezd u mužů činil 24 577 korun, u žen byl 20 035 korun.

Zboží sice nezlevní, ale tempo růstu cen bude nadále klesat, shodují se analytici

Analytici oslovení v pondělí Mediafaxem se shodují, že tempo růstu spotřebitelských cen bude nadále klesat. Během prvního pololetí by inflace měla spadnout až k 1,6 procenta, v druhé polovině roku se podle odborníků udrží u cíle České národní banky, tedy kolem dvou procent.

Hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek připomněl, že celková inflace klesla na nejnižší úroveň od července 2011. "Po pěti měsících nepřetržitého růstu došlo v únoru k mírnému snížení cen potravin a to především zásluhou nižších cen pečiva, mléka a mléčných výrobků. Klesly také ceny alkoholu. Pivo zlevnilo o 1,4 procenta, víno o 0,8 procenta," připomněl David Marek.

Nadále umírněný je vývoj cen také podle analytika společnosti Citfin Jiřího Šimka. "Slabá spotřebitelská poptávka ceny vzhůru netáhne, naopak nutí obchodníky držet ceny nízko, či je přilákat slevovými akcemi. Ani v příštích měsících by vývoj cen neměl vzbuzovat obavy a centrální bance i nadále umožní držet úrokové sazby na současných nízkých úrovních," říká analytik.

"Dnešní data vlastně nic nového neukázala. Recese v české ekonomice pokračuje, absence poptávky je jasně patrná. Navíc, jak se bude vytrácet vliv zvýšení sazeb DPH na ceny, může to tlačit na další pokles inflace," shrnula téma ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

František Bužek, Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články