Za ztráty ze zneužití karty má plátce odpovědnost do 150 eur

12. 11. 2009 – 9:07 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za ztráty ze zneužití karty má plátce odpovědnost do 150 eur
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle sdělení ČNB nese plátce při zneužití platební karty odpovědnost za ztráty z jejího neautorizovaného použití do celkového limitu odpovídajícího v přepočtu 150 eurům, který se vztahuje na souhrn částek všech neautorizovaných platebních transakcí. Co to v praxi znamená?



Podle ČNB plátce nese ztrátu ze všech neautorizovaných platebních transakcí do celkové částky odpovídající 150 eur, a to za podmínek stanovených v zákoně. Limit 150 eur se tedy vztahuje na souhrn částek všech platebních transakcí, které byly provedeny od okamžiku ztráty, odcizení, zneužití nebo neautorizovaného použití platebního prostředku do doby oznámení této skutečnosti.

- Jak změnit banku? Od teď je to mnohem jednodušší!
- Banky mají od listopadu jen dva dny na převody peněz, místo tří dní

„ČNB tímto krokem rychle vylučuje jakékoli nejasnosti o ochraně držitelů platebních karet,“ řekl vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, který úřední sdělení podepsal.

„Uveřejněné sdělení ČNB přispěje ke sjednocení praxe v oblasti poskytování platebních služeb v České republice. Cílem ČNB je zamezit nesprávné interpretaci příslušné směrnice Evropské unie a zabránit výkladu, který by znamenal, že ochrana uživatelů platebních karet podle nového zákona by byla nižší než za předchozí právní úpravy,“ dodal P. Řežábek.



Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články