Zájem o penzijní připojištění je rekordní, upadá stavební spoření

23. 1. 2012 – 21:11 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájem o penzijní připojištění je rekordní, upadá stavební spoření
Banky utahují kohoutky a k úvěrům nebude tak jednoduché se dostat, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Češi v minulém roce zareagovali na chystané změny související s důchodovou reformou, což se projevilo skokovým nárůstem zájmu o penzijní připojištění.

Například finančně poradenská společnost Partners zaznamenala meziročně více než zdvojnásobení ročních plateb svých klientů na penzijní připojištění. Příznivé trendy jsou podle společnosti patrné také u hypotečních úvěrů. Podle Partners stoupající poptávku po hypotékách do značné míry stimulovalo zvýšení DPH, kdy si klienti chtěli pořídit nemovitost na poslední chvíli ještě za původních výhodných podmínek.

Kalkulačka - Penzijní připojištění

"Boom v oblasti penzijního připojištění byl v roce 2011 skutečně markantní. A to je teprve začátek, největší poptávku po řešení finanční přípravy na důchod očekáváme letos a v průběhu roku 2013. Lidé zaregistrovali blížící se reformu a chtějí přípravu na život ve stáří řešit. Ptají se na možnosti, které mají v oblasti penzijních i podílových fondů, co pro ně reforma znamená a jak se mají na důchod připravit. Vidíme zde obrovský potenciál otevřít toto velmi důležité a doposud podceňované téma," prohlásil Petr Borkovec místopředseda představenstva a ředitel divize distribuce v Partners.

Rekordně rostly i hypotéky

Kalkulačka - Hypoteční úvěr

Podle něj měly vliv na enormní zájem o hypotéky dva faktory. "Jednak to bylo navýšení daně z přidané hodnoty z deseti na dvacet procent od ledna 2012, a jednak klesající úrokové sazby bank, které byly nejnižší od roku 2003. To, že by se i v letošním roce situace opakovala, je nepravděpodobné, rok 2011 byl pro oblast hypoték skutečně neobvykle úspěšný. Už nyní ale cítíme, že banky utahují kohoutky a k úvěrům nebude tak jednoduché se dostat," dodal Borkovec.

I přes řadu nepříznivých prognóz týkajících se poskytování úvěrů na bydlení zaznamenal v loňském roce tento segment stoupající poptávku ze strany žadatelů. Firma v porovnání s rokem 2010 zvýšili objem hypoték a úvěrů na bydlení téměř o 70 procent, což je nad průměrem trhu. Celkově Partners zprostředkovali hypotéky a úvěry na bydlení za více než 13 miliard korun. Průměrná hypotéka klientů Partners činila 1,63 milionu korun a průměrná fixace se pohybovala okolo 3,26 let.

Trend, který se mezi klienty Partners nově objevil, souvisí s pojištěním aut a majetku. Lidé si více začali chránit svůj majetek. Poradci Partners zaregistrovali meziroční navýšení o 78 procent.

Naproti tomu se v loňském roce nedařilo stavebnímu spoření, což potvrzují i poradci Partners. Dlouhodobě se tento produkt potýká s poklesem zájmu. V posledních letech se i díky snížení státní podpory stal pro řadu občanů nezajímavý. Stabilitu mu však nikdo upřít nemůže a i přes ustupující zájem o tento konzervativní produkt činí aktuální výše vkladu ve stavebních spořitelnách 430,1 miliardy korun. Využívá ho téměř polovina české populace.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články