Zájem o pořádání kongresů v Praze stále klesá

7. 7. 2011 – 19:07 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájem o pořádání kongresů v Praze stále klesá
Útrata kongresových turistů je dvakrát vyšší než u běžného turisty, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Jak vyplývá z údajů Světové kongresové asociace, Praha se znovu propadla v počtu kongresů na světovém žebříčku, aktuálně jí patří 19. příčka. Ve čtvrtek o tom informoval viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Loni se v Praze pořádalo pouze 85 kongresů, což znamená další pokles z předloňského 15. místa až na 19. místo na světě. Ještě před pěti lety přitom byla Praha v první desítce světového žebříčku. "Ostudné je, že více kongresů než Praha hostila například i Budapešť, a to 87 kongresů," sdělil Okamura.

Světovým leaderem je tradičně Vídeň, která loni hostila 154 kongresů, následuje Barcelona (148) a Paříž (147).

"Zatímco například město Vídeň se již dlouhodobě a celoročně snaží aktivně a systémově oslovovat a lákat všechny světové organizátory velkých mezinárodních kongresů, tak Praha a Česká republika nedělá v tomto ohledu prakticky nic," jmenoval Okamura jeden z důvodů špatného umístění Prahy.

TIP: Firmy které budou pořádat kongres v Praze dostanou dotaci a jízdné zdarma.

Město Praha a Česká republika se tak podle Okamury kvůli své nečinnosti, zcela chybějící funkční marketingové koncepci a neřešení všeobecně známých nešvarů (taxi, kapsáři, směnárny) staly na tomto lukrativním poli pořádání mezinárodních kongresů totálním outsiderem.

"Přitom všichni z oboru cestovního ruchu víme, že kongresový turista je ten nejlukrativnější na světě, jelikož utrácí v průměru jednou tolik, co běžný turista. Je to dáno tím, že náklady na účast na kongresu a s tím spojené další služby hradí účastníkovi firma či zaměstnavatel, ale mimo to má tento člověk samozřejmě u sebe k útratě i své peníze jako běžný turista např. na dárky," vysvětlil mluvčí asociace.

Útrata kongresových turistů je tak jednou tak vyšší (v ČR téměř 200 euro, tedy asi 4900 Kč na os./den) než u běžného turisty, který si vše v rámci svého pobytu musí hradit sám. Množství pořádaných kongresů v dané zemí se přitom všeobecně považuje jako důležité kritérium v hodnocení vyspělosti destinace.

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články