"Zavřený" Rath bojuje za větší práva vězňů. Chce stravu, prodejny i vlastní oblečení

6. 9. 2012 – 18:30 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

"Zavřený" Rath bojuje za větší práva vězňů. Chce stravu, prodejny i vlastní oblečení
Bývalý sociální demokrat Rath už je od poloviny května ve vazbě ve věznici v Litoměřicích kvůli obvinění v souvislosti s podezřením z korupce u opravy buštěhradského zámku., Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanec David Rath, který je v litoměřické věznici ve vazbě kvůli obvinění z korupce, sepsal novelu zákona, jež má ulevit odsouzeným. O novele zákona mluvil Rath už několik týdnů a zabývat se jím bude v Poslanecké sněmovně podvýbor pro vězeňství, ve čtvrtek o tom informuje denik Insider.

Většina paragrafů novely předložené poslancem Davidem Rathem upravuje podmínky pro odsouzené, ne pro vazebně stíhané. Poslanec v ní například navrhuje, aby byla odsouzeným vybrána věznice, která je nejblíže místu jejich trvalého pobytu. Také by chtěl, aby si odsouzený mohl za své peníze objednat ve vězení mimořádnou stravu.

David Rath také chce prosadit, aby věznice zajistily sprchování teplou vodou minimálně pětkrát týdně nebo aby mohli odsouzení denně volat s blízkými. V dalším bodě novely zase poslanec píše, že by se věznicích měly zřídit prodejny, kde by si odsouzený mohl minimálně dvakrát týdně nakoupit. Odsouzení by podle novely měli mít možnost ve vězení také nosit vlastní oděv.

"Vazbě by navíc prospěla kategorizace vězněných. Je zde 20 až 30 procent lidí, pro které by bylo možno vazbu provést domácím vězením. Já jsem střežen úplně stejně jako několikanásobný vrah." píše poslanec.
Poslanci posoudí v pátek druhou policejní žádost o vydání poslance a exhejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. Zákonodárce vinu popírá, přesto ale o vydání sám požádal na pondělním jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který jeho stíhání dolní komoře doporučil.

Bývalý sociální demokrat Rath už je od poloviny května ve vazbě ve věznici v Litoměřicích kvůli obvinění v souvislosti s podezřením z korupce u opravy buštěhradského zámku. Už před prázdninami byl poslanec vydán ke stíhání kvůli korupci při rekonstrukci zámku v Buštěhradě. Středočeský exhejtman se kvůli obviněním vzdal stranických i regionálních funkcí, poslancem ale zůstal.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články