Zdanění benefitů zmizí ze zákona o DPH, vláda ustoupila odborářům

25. 2. 2010 – 20:36 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdanění benefitů zmizí ze zákona o DPH, vláda ustoupila odborářům
Jan Fischer: Zdanění benefitů zmizí, Foto: Vláda | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda na mimořádné schůzi ve čtvrtek vpodvečer ustoupila odborům a schválila návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, podle níž se nebudou danit zaměstnanecké benefity. Informoval o tom premiér Jan Fischer, který zároveň vyzval odboráře, aby odvolali plánovanou pondělní stávku.

Premiér informoval o tom, že vláda požádala Poslaneckou sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze, aby vládní návrh novely zákona o DPH mohli poslanci schválit už příští týden v úterý a ve středu. "Je to jediný nástroj, jak je možné novelu včas projednat," konstatoval Fischer. Vláda očekává, že poslanci rozhodnou v co nejkratším čase a vyzývá odboráře, aby odvolali stávku a vyčkali rozhodnutí sněmovny.

"Stávku považujeme za krajní řešení a současná vláda udělá vše pro její odvrácení," sdělil premiér s tím, že úkolem úřednického kabinetu je dovést zemi k volbám a tento svůj úkol vláda nadřazuje nad politizaci problémů spojených se stávkou.

Dopravní odboráři ohlásili stávku na pondělí 1. března, kdy chtěli mezi 4. a 9. hodinou ráno zastavit vlaky, autobusy i hromadnou dopravu ve městech. Prohlásili také, že když vláda předloží sněmovně návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, který zruší zdanění benefitů, stávku zruší.

Teď ale s rozhodnutím vyčkávají. „Odboráři sledují aktuální politický vývoj a pečlivě analyzují všechny možnosti, které vyplývají z dnešního prohlášení premiéra,“ řekl Vladimír Vokoun, 1. místopředseda Odborového svazu železničářů. Podle něho je postup vlády pozitivním signálem, který ale přišel pozdě.

Mluvčí Odborového svazu dopravy Libor Poláček dokonce prohlásil, že pondělní stávka bude, a vystoupení předsedy vlády na tom nic nemění. „Nemáme nic v ruce. Jsou to jen sliby,“ řekl Poláček. Podle něho měli politici zhruba sto dnů na to, aby novelu zákona o dani z přidané hodnoty změnili. Teď Poláček nevěří tomu, že by úprava hladce prošla sněmovnou i senátem, kde má převahu ODS. Občanští demokraté se k požadavkům odborářů staví negativně.

Levice se ve čtvrtek ve sněmovně snažila situaci řešit přílepkem k vládnímu návrhu zákona o veřejných zakázkách. Prosadila pozměňující návrh, který upravuje zdanění zaměstnaneckých benefitů. Odboráři však již dopředu avizovali, že jim takovéto řešení nebude stačit.

O dalším společném postupu budou odboráři ještě jednat. Musí se ale sejít zástupci zhruba dvacítky jednotlivých dopravních odborových organizací. Někteří z nich avizovali, že budou chtít záruky od poslanců i senátorů na to, že vládní novela zákona o DPH parlamentem projde.

Podle večerních vyjádření politiků na končící mimořádné schůzi sněmovny bude mít návrh premiéra na uplatnění legislativní nouze podporu ČSSD, komunistů a lidovců, pravice je proti.

"My pro to určitě hlasovat nebudeme," uvedl například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Vyhlašovat stav legislativní nouze jen proto, že si někdo před rokem neuměl přečíst zákon a teď vydírá v řádu dnů, je pro mě nepřijatelná představa," dodal. Opačně reagoval například místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "ČSSD tento návrh podpoří, protože je rozumný," řekl.

Podobné rozložení sil se dá očekávat i při případném projednávání samotného vládního návrhu novely zákona o DPH bez danění zaměstnaneckých benefitů.

(Mediafax)

 

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články