Zdánlivě výhodné půjčky mohou překvapit skrytými poplatky

20. 11. 2012 – 15:31 | Komerční sdělení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdánlivě výhodné půjčky mohou překvapit skrytými poplatky
zdroj: NašePeníze.cz

Rychlá půjčka pro všechny. Půjčka bez registru ihned. SMS půjčka do 15 minut. Něco vám tady nesedí? Máte pravdu. Nekalé praktiky některých nebankovních společností chtějí všechno, jen ne pomoci vám v tíživé pomoci. Na co si dávat pozor?

Kdo někdy žádal banku o spotřebitelský úvěr, poznal realitu zevrubného zkoumání příjmů, nahlížení do registru dlužníků a posuzování, jestli nám naši žádost přiklepnou a peníze pošlou na účet. A pak je tu druhá strana barikády. Společnosti, které takové prověřování považují za zbytečné. Které se tváří chápavě vůči vašim problémům a snaží se vám co nejdříve pomoci. A tak výhodně! Jenže někde musí být háček. Hledejte ho v obchodních podmínkách a cenících. Právě tam jsou tajemné poplatky, o kterých se vám poradce tak nějak zapomene zmínit.

RPSN, to je oč tu běží

Abyste mohli co nejlépe posoudit výhodnost půjčky, pátrejte po čtyřech písmenkách. A to po RPSN – zkratce roční procentní sazby nákladů. Je mnohem podstatnější než úrok, který vám poradce neustále přeříkává jako mantru. Na rozdíl od úrokové sazby totiž RPSN zahrnuje všechny poplatky, které jsou s půjčkou spojené. Může se tak snadno stát, že úrok je nízký, jenže je vykoupený přemrštěnými poplatky. A takoví finanční podvodníci spoléhají na to, že se klienti dají jednoduše opít rohlíkem. 
 
S jakými poplatky se můžete setkat
 
Pečlivě se zajímejte, kolik zaplatíte za následující poplatky. Možná budete sami překvapeni, že půjčka, o které zvažujete, má do výhodné nabídky velmi daleko.
 
  • Poplatek za uzavření smlouvy: Takový poplatek se počítá buď procentuálně z půjčené částky, či předem stanovenou částkou. Některé banky i značkové nebankovní společnosti nabízí půjčky bez tohoto poplatku.
  • Poplatek za správu a vedení úvěru: Většina bank požaduje, abyste si ještě před poskytnutím půjčky založili u nich osobní účet. Nemusí být nutně zadarmo, takže vaši půjčku může jen tak mimochodem zvýšit o další stovky až tisíce korun v závislosti na tom, jak dlouho ji budete splácet.
  • Poplatek za předčasné splacení úvěru: Přišli jste k nečekaně vyšší sumě peněz a rádi byste splatili svůj dluh předčasně? Většina společností není k této aktivitě příliš nakloněna, chtějí si držet vaše peníze co nejdéle. A tak vás to může přijít draho.
  • Poplatek za pojištění schopnosti splátek: Jedná se o volitelný doplněk k půjčce, který nemusíte využívat. Chrání vás, pokud ztratíte práci nebo jste dlouhodobě nemocní. Dobrá věc, která vám ale citelně zvýší měsíční splátku. Připravte se na to, že vás bude bankovní poradce přesvědčovat, že bez pojištění nemůžete existovat.
  •  Poplatek za odložení splátky: Pokud nebudete stíhat, můžete si splátku jednoduše odložit. Zní to slibně, jenže ne všechny společnosti mají tuto možnost zadarmo. Zajímejte se, jaké jsou skutečné podmínky odkladu splátky.
  • Penále za opoždění splátek: Půjčka se vám může prodražit i tehdy, pokud zapomenete uhradit měsíční splátku – a to třeba o jediný den. Pátrejte po tom, jaká by vás v takovém případě čekala pokuta.

Bezplatné srovnání půjček vás zachrání od vysokých poplatků

Než kývnete na první půjčku, nahlédněte do bezplatného srovnání půjček. V přehledu najdete pouze banky a ověřené nebankovní společnosti, takže vás nečekají žádní podvodníci.  Navíc ihned vidíte, kolik zaplatíte celkově za půjčku, za jednotlivou měsíční splátku, jak vysoký je úrok, RPSN i jednotlivé poplatky. Díky tomu si můžete snadno a bezpečně rozhodnout, komu skutečně můžete věřit a kdo vás jen tahá za nos.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články