Zdravotně postižení chtějí v dávkách návrat k původním podmínkám

1. 2. 2012 – 20:57 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdravotně postižení chtějí v dávkách návrat k původním podmínkám
Národní rada osob se zdravotním postižením uvedla i to, že je zděšena fungováním celého nového systému sociálních dávek pro zdravotně postižené, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Národní rada osob se zdravotním postižením se obrací na poslance s návrhem novely zákona o hmotné nouzi, která by opět umožnila vyplácet rodičům zdravotně postižených dětí souběžně příspěvek na péči a rodičovský příspěvek.

"Návrh poslancům pošleme ještě dnes a žádáme jeho projednání ve zrychleném čtení, denně se totiž na nás obrací desítky zoufalých rodičů dětí s handicapem, kteří se dostávají do neřešitelných životních situací," uvedl Krása. U péče o postižené děti totiž od ledna letošního roku začala platit nová pravidla, která souběh dávek zrušila. Navíc rodičovský příspěvek mohou rodiče čerpat pouze do čtyř let věku dítěte, a nikoliv do sedmi, jako tomu bylo dříve. Novinkou je pak i strop 220 tisíc na takovou pomoc. Rodinám tak podle výpočtu Národní rady chybí minimálně čtyři tisíce korun měsíčně.

Kdo má a jaký nárok od ledna 2012 na finanční pomoc státu?

"Takovéto škrty nás vrací do éry 80. let 20. století, kdy stát upřednostňoval ústavní péči před péčí v rodině," poznamenal Krása.

Návrat souběhu vyplácení obou příspěvků i prodloužení doby vyplácení toho rodičovského by podle Národní rady osob se zdravotním postižením dotčené rodiny zatížilo zhruba částkou 425 tisíc korun rozloženou do čtyř let. "To je jen zlomek toho, co stál nový systém pro vyplácení sociálních dávek, se kterým jsou od nového roku jen potíže a nefunguje," řekl Krása. Podle informací rady totiž dávky nově pověřené Úřady práce nakonec vyplatily ve starém systému.

Navíc Národní rada upozornila i na to, že změny přinesly i paradoxní situaci, kdy pěstoun zdravého dítěte může čerpat na dávkách až o čtyři tisíce více než pěstoun, který si do své péče vezme dítě s handicapem. "Takový stav je na pár facek," řekl Krása.

Sdružení zastupující zdravotně postižené pak také odsoudilo vystoupení náměstka ministra práce a sociálních věcí Davida Kafky v České televizi. "Jsme jím velmi pobouřeni a žádáme náměstkovo odvolání. Jeho slova totiž ukázala, že dané problematice nerozumí a vůbec netuší jaká je situace rodin se zdravotně postiženými," sdělil Krása.

Připomněl také, že Kafka v pořadu 168 hodin uvedl, že stát není v roli matky, která se má starat o děti a rodiče postižených dětí, jsou dospělí lidé, kteří měli zvážit, jestli si péči o ně mohou dovolit.

Národní rada osob se zdravotním postižením pak uvedla i to, že je zděšena fungováním celého nového systému sociálních dávek pro zdravotně postižené. "Víme, že úřady odmítají žádosti o příspěvek na auto i o příspěvek na bydlení s odůvodněním, že nový systém nefunguje. Případně, že se tyto žádosti sice shromažďují, ale bude problém s vyplacením peněz. I o tom chceme jednat s ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09)," uzavřel Krása.

 

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články