Zdražení cítíme na každém kroku

21. 3. 2012 – 20:59 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdražení cítíme na každém kroku
O něco málo citlivější na nárůst cen kvůli DPH jsou ženy., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina Čechů už zvýšení sazby DPH pocítila ve svých peněženkách. Mezi lidmi v produktivním věku (35-45 let) dokonce jejich podíl přesahuje 90 procent. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala agentura Ipsos.

Už po dvou měsících od zavedení vyšší sazby lidé nejvíce zaznamenali nárůst cen u potravin, pohonných hmot, léků a zdravotnických pomůcek. V menší míře pak u vodného a stočného, tepla a u městské dopravy.

O něco málo citlivější na nárůst cen kvůli DPH jsou ženy.

Za všechno nemůže vyšší DPH

"Na současném zvýšení cen se nepodepsala jen nová sazba DPH, ale též rostoucí ceny vstupů, čehož navíc využili někteří výrobci k dalšímu zdražování. Například u paliv se sazba DPH neměnila, avšak čerpací stanice se nyní při zvyšování cen nemusí hájit - svedou vše na DPH," poznamenal Petr Máša, ředitel klientského servisu poradenské společnosti Partners.

Lidé omezují své výdaje. Víc jak třetina lidí dokonce přiznala, že u potravin a nealko nápojů museli své výdaje značně omezit. Kromě těchto komodit šetří obyvatelé nejvíce na stravování v restauračních zařízeních, na pohonných hmotách a dopravě.

Zdravotnické potřeby a léky, i zde se šetří

Z výzkumu také vyplynulo, že necelých sedm procent Čechů redukovalo své náklady v oblasti zdravotnických potřeb a léků.

Ve vnímání růstu cen v této konkrétní oblasti byly zaznamenány větší obavy u žen. Své náklady na léky omezil každý desátý člověk ve věku od 55 do 65 let. Naopak u mladých ve věku od 18 do 24 let redukoval náklady každý šestnáctý. Své výdaje kvůli zvýšení DPH neomezilo pouhých 11 procent obyvatel ČR.

Velký rozdíl mezi tím, kde lidé pocítili zvýšení DPH, a v čem své výdaje omezili, panuje také u alkoholických nápojů. Na 16 procent respondentů uvedlo, že hodlá výdaje za lihoviny omezit, ale pouze čtyři procenta z nich pocítila nárůst DPH. Opačným příkladem je městská doprava. Zhruba 19 procent dotázaných uvedlo, že v tomto sektoru sice registrují vyšší sazbu, ale 93 procent nehodlá své výdaje nijak zmenšovat.

"Na současném zdražení se nejvíce podepsal růst cen surovin, které zdražily výrobcům vstupy, a ti museli zvýšit ceny. Zvýšení DPH hrálo v celé této věci jen malou roli, ale pro obyvatele je to další rána a každá další bolí o to více. Proto by se měl náš stát více zaměřovat na motivaci zaměstnanosti, snižování daní a přilákání zahraničních firem, než zasazovat další rány ekonomice, která se potřebuje zotavit a znovu pořádně nadechnout," je přesvědčen Máša.

Nejhůře je na Moravě

Z průzkumu dále vyplývá, že nejvíce postihlo zvýšení DPH a tím pádem růst cen obyvatele Moravy. V těsném sledu je pak Praha a Čechy. Obyvatelé hlavního města a jeho přilehlého okolí omezují své výdaje zejména za stravování v restauračních zařízeních.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články