Zdražil vám dodavatel plyn? Odstupte od smlouvy!

2. 6. 2011 – 9:12 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdražil vám dodavatel plyn? Odstupte od smlouvy!
Změnou dodavetele plynu můžete ušetřit stovky i tisíce korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Dostali jste vyúčtování plynu s přemrštěným nedoplatkem? Plyn je rok od roku, kvartál za kvartálem stále dražší. Co se dá dělat? Stejně nemáme na výběr, posteskne si člověk a zaplatí složenku. Vězte, že energetické společnosti pouze těží z všeobecné nevědomosti. Už pátým rokem si můžete koupit plyn levněji.

Informuje o tom spolus radami spotřebitelský časopis dTest.

Od 1. ledna 2007 zákon liberalizoval trh s plynem. Byl tím dán prostor konkurenci a mohly tak vzniknout společnosti nabízející mnohem zajímavější konečnou cenu za odebraný plyn.

Celková cena plynu se skládá ze tří složek

Spotřebitelská poradna:
299 149 009

Z částky pro distributora, státem stanovené společnosti provozující distribuční síť. Jedná se o správu rozvodů, plynoměrů a také veškeré opravy související s přepravou plynu. Další částí je malý poplatek pro operátora trhu OTE, společnost, která registruje a kontroluje účastníky trhu, a to jak přímé výrobce plynu, tak dodavatele konkrétním domácnostem či firmám. Třetí položkou je cena, kterou platíme dodavateli, tedy společnosti, jež obchoduje přímo s komoditou plyn. V této oblasti dnes působí 22 firem nabízejících dodávku plynu a každý může zadarmo přejít k libovolné společnosti, která nabízí dodávku plynu také do domácností.

POZOR:

- Podomní obchodníci podádějí zákazníky RWE

- Neuvážená změna dodavatele energie se může prodražit

- Změna dodavatele elektřiny: SOS varuje na co si dát pozor

Změna ceny bez vašeho souhlasu je důvod k výpovědi

Standardní výpovědní doba z původní smlouvy činí tři měsíce. Výjimkou je situace, kdy společnost, od které zákazník odebírá, změní ceny. Aktualizace ceníků v případě plynu probíhá každého čtvrt roku a společnost má povinnost zveřejnit měsíc předem předpokládanou novou cenu. Pokud se cena mění, má zákazník právo v tomto období od vyhlášení nové ceny do jejího zavedení rozvázat smluvní vztah a zajistit si dodavatele jiného. Ještě v tomto roce vejde v platnost zákon ukládající společnosti o změně cen aktivně informovat své zákazníky.

Přejít ke konkurenci je snadné

Změnou dodavetele plynu můžete ušetřit stovky i tisíce korun. Porovnávejte však vždy konečnou cenu a ohlídejte si novou smlouvu.

Při uzavírání nové smlouvy si ji vždy důkladně pročtěte a informujte se zda při podpisu nejsou nějaké poplatky a to i přes to, že přechod ke konkurenci by měl být zdarma.

Obezřetní buďte u poličních a podobních obchodníků.

Čtěte také: Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu v několika krocích

 

Může vás zajímat:

- Od června 2011 zdražil domácnostem plyn, kolik si připlatíme?

- Nečas: Elektřina v Česku zdraží o 30 procent

- ČEZ: Ceny elektřiny jsou nyní až o 30 procent výše než před rokem

- Ruský Gazprom Evropanům citelně zdraží plyn

- Cena tepla může stoupnout až o 100 procent

 

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články