Zdražování letos končí, tvrdí analytici

9. 8. 2012 – 16:20 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdražování letos končí, tvrdí analytici
Podle údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem zpomalil červencový růst spotřebitelských cen v České republice oproti stejnému období loňského roku na 3,1 procenta., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle finančních analytiků má Česko největší letošní vlny zdražování za sebou a inflace by mohla v příštích měsících zpomalit pod tři procenta. Z čtvrtečních statistik zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ) vyplývá, že během července růst spotřebitelských cen v ČR zpomalil na 3,1 procenta.

"Inflace má letos již svůj vrchol za sebou, když svého maxima dosáhla v březnu meziročním růstem cen o 3,8 procenta," připomněl analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. Podle jeho slov slabá domácí poptávka ceny vzhůru netáhne a ty tak rostou jen díky administrativním zásahům, případně zvýšení cen komodit na světových trzích.

Analytik ČSOB Petr Dufek říká, že inflaci v České republice brzdí slabá spotřebitelská poptávka, která limituje prostor pro zvyšování cen. Inflačním faktorem tak v letošním roce zůstávaly především daně, vyšší ceny surovin a potravin. Podle Dufka se může česká inflace už brzy podívat pod hranici tří procent. "V příštím roce však růst spotřebitelských cen dostane další vzpruhu v podobě vyšší DPH a regulovaných cen," upozornil Dufek.

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub tvrdí, že meziměsíční nárůst cen bývá typický pro začátek léta, kdy hotely nasazují vyšší sezonní ceny. "Přesto se projevuje slabší chuť lidí utrácet, a proto si ceny v letošním roce nemohou dovolit růst tak jako v roce minulém," vysvětlil Kozub.

Podle údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem zpomalil červencový růst spotřebitelských cen v České republice oproti stejnému období loňského roku na 3,1 procenta. V meziměsíčním srovnání klesly spotřebitelské ceny v červenci o 0,1 procenta. Tento vývoj ovlivnilo především snížení cen v oddílech potravin a nealkoholických nápojů, odívání a obuvi a svoji roli sehrál i pokles cen v dopravě.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články