Ženy mají v důchodu větší finanční problémy než muži

14. 7. 2007 – 7:00 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ženy mají v důchodu větší finanční problémy než muži
Ženy mají v důchodu větší finanční problémy než muži | zdroj: NašePeníze.cz

Více než 50 % žen v důchodu považuje své příjmy za nedostatečné. Muži jsou spokojenější, svou finanční situaci za nedostatečnou označilo po odchodu do penze 41 % z nich. S disponibilními finančními prostředky jsou nejméně spokojeny důchodkyně v Portugalsku, Španělsku, Itálii a Japonsku. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, který skupina AXA provedla v 16 zemích světa.

Příští rok bude do výzkumu zařazena také Česká republika. Po odchodu do důchodu se potýkají ženy s většími finančními problémy než muži. Přibližně 50 % respondentek v důchodovém věku uvedlo, že jejich příjem je „nedostatečný“ nebo „zcela nedostatečný“. Stejný názor má 41 % mužů – důchodců.

Nejvíce nespokojeny s finanční situací jsou důchodkyně v Portugalsku (72 %), Španělsku (71 %), Itálii a Japonsku (69 %) nebo Francii (57 %). Za dostatečný svůj disponibilní důchod označily nejčastěji ženy na Novém Zélandu a v Číně.

Průzkum AXA Retirement Scope 2007 si také všímal očekávání žen před jejich vstupem do důchodu. Pracující ženy v Belgii, Itálii a Singapuru patří mezi nejoptimističtější na světě, co se týče očekávané životní úrovně po odchodu do důchodu. Stejnou nebo lepší životní úroveň očekává 78 % z nich. Největší obavy ze své finanční situace mají Němky, Japonky, Španělky a ženy z Velké Británie.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,600 23,780
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články