Získat hypotéku bude ještě složitější

28. 1. 2018 – 9:27 | Hypotéky | red | Diskuze:

Získat hypotéku bude ještě složitější
Ilustrační foto: bytový dům | zdroj: Moravostav.cz

Dostat hypoteční úvěr už teď není úplně jednoduché. Ne každý navíc na hypotéku dosáhne a může tak v klidu financovat svou nemovitost. Jenže to vypadá, že získat hypotéku bude ještě těžší. Vyplývá to ze šetření České národní banky (ČNB) mezi 21 bankami.

Dle výsledků šetření banky dále zpřísnily úvěrové standardy u úvěrů na bydlení při nezměněných standardech u úvěrů nefinančním podnikům a spotřebitelských úvěrů. Zpřísnění úvěrových standardů u úvěrů na bydlení bylo i nadále ovlivňováno makroobezřetnostními opatřeními ČNB a rostoucími náklady financování bank,“ uvádí aktuální studie ČNB.

Banky v prvním čtvrtletí letošního roku budou přísněji posuzovat komu hypoteční úvěr poskytnou a komu ne. Nově se také prý zhorší dostupnost spotřebitelský půjček. Takže získat spotřebitelský úvěr bude také složitější.

Důvodem zpřísnění podmínek poskytování hypoték je nejen doporučení ČNB ohledně poskytování hypotečních úvěrů, ale i růst cen rezidenčních nemovitostí. Ceny bytů i domů stále rostou, tím pádem se zvyšují i požadavky na výši hypotéky. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex byla v prosinci 2017 průměrná výše hypotéky 2 153 542 korun, čímž byl překonán dosavadní rekord. Jenže čím vyšší půjčka, tím je klient pro banku rizikovější. Takže v případě, že by se ekonomická situace zhoršila, lidé budou mít problémy se splácením, což bude mít samozřejmě negativní dopad na banky.

Ceny nemovitostí stále rostou

Ceny nemovitostí se zvyšují napříč Českou republikou. Jejich růst je reakcí trhu na stále zvyšující se poptávku, která především u bytů dramaticky převyšuje nabídku. Tím, že ceny nemovitostí a zejména bytů rostou mnohem rychleji než reálná kupní síla obyvatel, nabízí se myšlenka, zda se nevytváří realitní bublina,“ vysvětluje Radovan Hauk, partner auditorské a poradenské společnosti BDO.

Graf 1: Změny podmínek při schvalování úvěrů na bydlení
(čisté procentní podíly, kladná hodnota = zpřísnění, záporná hodnota = uvolnění)

Zdroj: ČNB

Lidé si půjčovat chtějí

I když se podmínky zpřísňují, tak zájem o půjčky roste. Nahrává tomu příznivá ekonomická situace. Za růstem poptávky po spotřebitelských úvěrech stojí podle ČNB hlavně zlepšená důvěra domácností a snížená hladina klientských úrokových sazeb.

Rekordní důvěra domácností je také podpořena menšími obavami o budoucí celkovou hospodářskou situaci. S tím mírně kontrastuje jejich úmysl více spořit,“ uvedl Viktor Zeisel ekonom Komerční banky.

Poptávka po úvěrech na bydlení po mírném poklesu znovu vzrostla. Lidé totiž raději koupí nemovitost teď, než ceny dále porostou. Obavy z růstu cen nemovitostí a plíživě rostoucích úrokových sazeb u hypotečních úvěrů, žene zájem o hypotéky kupředu.

- Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články