Zisky firem snižuje i to, pokud nejsou zaměstnanci ve "finanční pohodě"

1. 11. 2016 – 0:00 | Práce | Martin Slapnička | Diskuze:

Zisky firem snižuje i to, pokud nejsou zaměstnanci ve "finanční pohodě"
zdroj: freeimages.com

Finanční stres zaměstnanců snižuje zisky firem. V mezinárodním průzkumu společnosti GfK, kterého se účastnilo 27 000 respondentů z 22 zemí (včetně ČR, Německa, Japonska či USA), uvedla třetina dotázaných (29 procent) jako hlavní příčinu stresu finanční problémy a hospodaření s penězi. Poté následují osobní závazky, nedostatek spánku, nedostatek času a množství práce, které musí během dne zvládnout.

V případě finančních komplikací jde jak o krátkodobý nedostatek financí, tak i obavy z nepokrytí dlouhodobých závazků, například hypoték. Ve středním věku jde, kromě financování bydlení, také o pokrytí nákladů na vzdělání dětí. S růstem věku významně rostou obavy z propadu životní úrovně v penzi. Finanční problémy jsou tak hlavní příčinou stresu, který významně ovlivňuje kvalitu našeho života i rozvoj kariéry.

Negativní dopad na výkon a nemocnost

Studie, zejména amerických a britských instituci, jako jsou Social Market Foundation nebo Health and Safety Executive, uvádějí, že až polovině lidí nedají finanční problémy dobře spát. Téměř třetina zaměstnanců se pak nemůže koncentrovat na svou práci. Finanční stres má významný dopad na angažovanost zaměstnanců.

Finanční stres je také jednou z hlavních příčin krátkodobé i dlouhodobé pracovní neschopnosti zaměstnanců. Britská Health and Safety Executive uvádí, že v letech 2014/2015 byl stres příčinou 35 procent nemocí spojených s prací a 43 procent všech dnů pracovní neschopnosti.

Nerozhoduje výše příjmů, ale schopnost hospodařit s financemi

Ne výše příjmů, ale schopnost hospodařit s vlastními financemi je tím, co rozhoduje. Na schopnost hospodařit má významný vliv finanční gramotnost a finanční disciplína, tedy schopnost plánovat a řídit své finance. 
Mnoho pracovníků má nízké povědomí o finančních záležitostech, které je ovlivňují, i o tom, jak maximalizovat prospěch z dalších zaměstnaneckých benefitů, které jim firmy poskytují nad rámec platu.
Studie Open University ukazuje, že 70 procent dospělých odpovídá chybně na základní otázky na téma osobní finance, jen 20 procent promyšleně plánuje své finance. Čtyři z deseti lidí odpověděli, že mají problémy s plánováním rozpočtu, a více než třetina nezvládne výpočet návratnosti investice.

Rostoucí zájem firem o finanční vzdělávání zaměstnanců

Finanční vzdělávání zaměstnanců přináší firmám snížení pracovních neschopností, zvýšení produktivity a retence kvalitních zaměstnanců. Pro zaměstnance je přínosem především ve zvýšení schopnosti samostatně plánovat a hospodařit s vlastními financemi.

Nejvíce pozornosti finančnímu vzdělávání věnují firmy působící v oblasti financí a IT. Růst zájmu o finančně vzdělávací programy je také důsledkem vyšší konkurence mezi zaměstnavateli na trhu práce a potřeby udržet stávající kvalitní pracovníky.


Swiss Life je celosvětovým lídrem v oblasti zaměstnaneckých benefitů

–       Máme zastoupení ve více než 80 zemích světa, od Evropy až po Asii.

–       Mezi naše klienty patří přes 120 000 firem.

–       V rámci Global Employee Benefits týmů působí 200 expertů.

–       V České republice poskytuje služby jak lokálním firmám, tak pobočkám světových korporací.

-Autor: Adam Babczynski, Swiss Life Select

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články