Životní pojištění: Komu se hodí a pro koho je naopak zbytečné?

14. 11. 2012 – 10:05 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Životní pojištění: Komu se hodí a pro koho je naopak zbytečné?
Životní pojištění je poměrně složitý produkt, byť se tak na první pohled nezdá. Složitým jej dělá nepřehledné množství nabídek a variant na našem trhu, Foto.SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Uzavřenou životní pojistku má podle šetření šest Čechů z deseti, o něco méně pojištěných přitom připadá na skupinu občanů ve věku 18 až 25 let. Zároveň průzkum ukázal, že každý druhý mladý Čech rád riskuje, "favoritem" je rychlá jízda autem. Kdy je vhodné se pojistit?

"V průzkumu se ukázalo, jak rozšířená je u Čechů rychlá jízda v autě. Alespoň občas ji provozuje 49 procent respondentů," říká k výsledkům průzkumu Ivana Blahová, vedoucí oddělení Product Development pojišťovny MetLife s tím, že v tomto ohledu nejsou větší rozdíly mezi Prahou, zbytkem Čech a Moravou.

Ta dále uvedla, že je z výsledků šetření zjevné vyplývá, že jsou Češi opravdu národem cyklistů. Na kolo vyráží plných 32 procent z dotazovaných. Mezi dalšími oblíbenými aktivitami se objevuje cestování do rizikových zemí, extrémní lyžování a rychlá jízda na motorce.

Přes 80 procent pojištěných Čechů si myslí, že životní pojištění je součástí života každého z nás. "Nejčastějším důvodem pro uzavření životního pojištění je pro 38 procent respondentů zajištění rodiny a blízkých. Ale celých 34 procent pojistitelů považuje životní pojištění zkrátka za samozřejmost," vysvětluje Blahová.

Dalšími důvody pro uzavření životního pojištění jsou pro 26 procent respondentů strach z nenadálé situace, nebo možnost dlouhodobého spoření. Naopak pro více než čtvrtinu respondentů jsou finanční důvody příčinou, proč pojistku dosud neuzavřeli.

TIP: Ženy, plánujete hypotéku? Pojistěte se teď, ušetříte

"Životní pojištění je poměrně složitý produkt, byť se tak na první pohled nezdá. Složitým jej dělá nepřehledné množství nabídek a variant na našem trhu" upozorňuje odborník na finanční produkty Martin Slapnička. Ten upřesnil, že na trhu jsou samotné úrazové a životní pojistky, ale také různé investiční životní pojištění. "Konkrétně investiční životní pojištění není úplně pro každého. V určitých situacích se doporučuje jako dlouhodobé alternativní, nebo doplňkové odkládání peněz na penzi. Pro krátkodobé účely se díky vysokým polatkům příliš nehodí."

Kdo by měl být pojištěn?

Životní a úrazové pojištění je v podstatě ochrana příjmů pro rodinu. Pojištěným by tak měl být primárně ten, kdo do domácnosti z rodiny přináší významnější příjem a rodina je na jeho příjmu v podstatě závislá. Určitě je vhodné se pojistit pokud máme nějaké závazky vůči jiným osobám jako hypotéka, půjčky nebo jiné finanční závazky.

"Obecně doporučuji klientům se pojistit na trojnásobek ročního čistého příjmu" radí Martin Slapnička. Podle jeho doporučení by tak člověk s příjmem 20,000 korun čistého měl být pojištěn na minimálně 720,000Kč. Částka by měla být vyšší o případné finanční závazky. V případě hypotéky 2,000,000 korun by tak životní pojištění mělo být ve výši minimálně 2,720,000Kč.

"Jsou klienti, kterým i životní nebo i jiné nezákonné pojištění nedoporučuji a to především v případě vysokých pojistek. Pojištění v podstatě jakéhokoliv druhu si může dovolit nemít například člověk s obsáhlejším majetkem, nebo významnou finanční rezervou. Z toho je schopen případné nenadálé situace řešit" uzavírá Slapnička.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články