Změny od května: Tučné náhrady mzdy, i zákaz kouření

2. 5. 2017 – 0:04 | Naše peníze | red | Diskuze:

Změny od května: Tučné náhrady mzdy, i zákaz kouření
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Květen s sebou přináší hned několik velkých změn, které se dotknou nás všech. Jednou z horkých novinek je třeba zavedení protikuřáckého zákona, který plošně zakáže kouření v hospodách a restauracích. Čekají nás ale i změny v podobě velmi štědrých náhrad mzdy až 120 tisíc korun.

Zákaz kouření na veřejnosti i v hospodách

Kuřáci si v restauracích a dalších pohostinských zařízení od konce května už nezapálí. Na Světový den bez tabáku (31. 5.) vejde v účinnost protikuřácký zákon, který zakazuje kouření jak ve vnitřních prostorách restaurací, tak třeba v divadlech, kinech či nekrytých částech zastávek hromadné dopravy. V pohostinství budou nově moci lidé používat jen vodní dýmky a elektronické cigarety, i ty budou ale zakázané v nemocnicích, školách nebo nákupních centrech.

Místa, kde je úplný zákaz kouření klasických cigaret: restaurace, bary, vinárny, kavárny, čajovny, kina, divadla, koncertní a výstavní síně, sportovní haly, nekryté části zastávek hromadné dopravy, zoologické zahrady kromě vymezených míst

Místa, kde je zákaz i inhalování z e-cigaret: nemocnice, školy, nákupní centra kromě vymezených míst, prostředky veřejné dopravy, zábavní zařízení, sportovní haly, dětská hřiště.

Omezení prodeje tabákových výrobků i alkoholu

V rámci protikuřáckého zákona dojde i k omezení prodeje tabákových výrobků či alkoholu. Prodejní automaty bude možné používat jen tehdy, pokud prodejce dokáže zamezit nákupu tabákových výrobků a alkoholu osobám mladším 18 let. A stejná pravidla platí i pro internetové prodejce.

Další novinkou bude zákaz prodeje alkoholu na akcích určených převážně pro děti, při sportovních akcích bude povolen pouze prodej výčepního piva a vína. Zakázaný bude i prodej alkoholu osobám "zjevně ovlivněných alkoholem nebo jinou návykovou látkou".

Náhrady mzdy až 120 tisíc korun

Pokud vám nepřišla za odvedenou práci výplata a na vašeho zaměstnavatele byl podán insolvenční návrh u příslušného soudu v ČR, máte ze zákona nárok žádat úřad práce o náhradu mzdy. Podmínkou je ale mít pracovní smlouvu! V případě dohody o provedení práce musí být váš měsíční započitatelný příjem vyšší než 10 tisíc korun.

Stát vám pak může proplatit až tři měsíce rozhodného období, které zpravidla trvá půl roku. Jde o dobu tři měsíce před a po podání insolvenčního návrhu. Příslušné měsíce si vybíráte sami a peníze, které lze dostat, se vypočítávají podle tzv. rozhodné částky.

Ta se od 1. května navyšuje na 27 589 Kč a představuje váš maximální možný měsíční výdělek, za který dostanete 1,5 násobek mzdy. Pokud tedy vyděláváte třeba 15 tisíc korun měsíčně, po splnění určitých podmínek dostanete 22 500 korun. Za tři měsíce už je to 67 500 Kč. Z rozhodné částky vyplývá, že za tuto dobu není možné získat víc než 124 152 Kč.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články