Změny v daních: Podnikatelé si na peníze od státu si počkají déle

18. 11. 2019 – 0:05 | Podnikání | Martin Slapnička | Diskuze:

Změny v daních: Podnikatelé si na peníze od státu si počkají déle
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Návrh vládní novely o prodloužení lhůty pro vyplacení nadměrného odpočtu na dani z přidané hodnoty měl být projednáván již v polovině října, řada na něj ale přišla až ve středu 6. listopadu, kdy prošel prvním čtením. Lhůta, ve které má stát vrátit odpočty na dani, se tak z 30 dnů má změnit na 45.

Schválení tzv. daňového balíčku provázely prostoje a neshody mezi poslanci. Žhavá témata jako očekávaný nárůst cen tvrdého alkoholu a cigaret a vyšší zdanění Sportky se dočkala velké pozornosti, prodloužení čekací lhůty na vrácení nadměrného odpočtu DPH ale zůstalo téměř bez povšimnutí.

Dle tvrzení vlády prodloužení lhůty o 15 dní zásadně změní nefunkční strukturu daňových kontrol, ze strany podnikatelů je tento krok ale vnímán jako nespravedlivý. Pro splnění povinností podnikatelů spojených s odváděním daně a podáním kontrolního hlášení se totiž lhůta nemění a zůstává jim na vyřízení potřebných náležitostí 25 dní.

Odpůrci novely očekávají, že prodloužení lhůty bude mít masivní dopad na podnikatelský sektor, který tak připraví o zhruba 24 miliard Kč. Jen za jedno zdaňovací období by ušlé úroky, kterými stát chce podnikatelský sektor zatížit, vyšly na zhruba 20 milionů korun.

"Jakkoli může navržený posun lhůty z hlediska izolovaného pohledu na věc pro daňový subjekt znamenat zhoršení, není toto cílem dané úpravy. Prodloužení lhůty je nezbytným krokem, bez kterého nelze dosáhnout cílů, které jsou ze strany části daňových subjektů i odborné veřejnosti poptávány. Nejde přitom pouze o možnost částečného vrácení nárokovaného daňového odpočtu, ale též lepší zacílení kontrol tak, aby nedocházelo ke zbytečnému obtěžování v případech, kdy to není nezbytné, jakož i větší prostor pro využití neformální komunikace a odstranění problémů bez aktivace formálních procesních institutů typu výzva či kontrola," argumentuje vláda v návrhu, který je přijímán přinejmenším s rozpaky.

"Je třeba si říci, že jde o krok na hranici likvidace některých segmentů českého průmyslu. Zejména pro exportéry a stavební firmy bude zásah velmi citelný. Opravdu to chce vláda udělat? Více a více se mluví o zpomalování ekonomiky a příchodu možné krize. Bude pak vláda překvapena, že se zhroutí sektor stavebnictví? Že klesá export? Protože přesně toto je předvídatelný a pravděpodobný důsledek podobných nesystémových kroků," oponuje Petr Machovský, předseda odborné komise pro Průmysl a obchod.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články