Změny v DPH prodraží zdravotní péči tvrdí lékarníci. O kolik se zvýší náklady?

14. 3. 2011 – 20:48 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změny v DPH prodraží zdravotní péči tvrdí lékarníci. O kolik se zvýší náklady?
ČLnK uvedla, že navržená cílová výše daně 17,5 procenta je u léků v zemích EU zcela neobvyklá, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový vládní návrh na zvýšení DPH vytáhne z kapes pojišťoven i pacientů v roce 2012 o 5,6 miliardy korun více, od roku 2013 to bude o více než 4,5 miliardy ročně, tvrdí Česká lékárnická komora (ČLnK).

"Naše odhady hovoří o tom, že v důsledku změn v dani z přidané hodnoty naroste celkový účet v segmentu zdravotnictví v roce 2012 o 5,6 miliardy korun. Jen v nákladech za léky a zdravotnické prostředky to znamená o 650 milionů vyšší výdaje pacientů a zhruba o dvě miliardy více pro zdravotní pojišťovny v příštím roce. V tom následujícím pak jen za léky zaplatí pacienti o dalších 550 milionů a pojišťovny o 1,5 miliardy více," uvedl prezident komory Stanislav Havlíček.

 

Ceny léků by měly klesnout o sedm procent, senát prodloužil Janotův balíček

Ceny léků by měly klesnout o sedm procent, senát prodloužil Janotův balíček

 

Komora také uvedla, že navržená cílová výše daně 17,5 procenta je u léků v zemích EU zcela neobvyklá. "V porovnání s evropským průměrem je více než dvakrát vyšší," řekl Havlíček. Doplnil, že pro stát by bylo daleko jednodušší variantou léky a zdravotnické prostředky hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění od DPH zcela osvobodit.

"To by umožnilo najít pro zdravotnictví tolik potřebné prostředky přímo v rozpočtech zdravotních pojišťoven," míní Havlíček.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kam dál: Ceny léků by neměly skokově zdražit, ale...

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,700 23,880
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články