Změny v exekucích: Přijít můžete o družstevní podíl i o řidičák

19. 11. 2012 – 22:07 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změny v exekucích: Přijít můžete o družstevní podíl i o řidičák
Zajímavostí, kterou přinese novela exekučního soudního řádu, je pozastavení řidičského oprávnění při neplacení výživného. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od nového roku začne platit novela občanského soudního řádu, která přináší značné změny v exekucích. Nově tak bude možné například umořit dluh pronájmem vlastní nemovitosti nebo vydražit členská práva v bytových družstvech.

Součástí exekučního řádu bude i nová instituce, tzv. Předžalobní výzva, která hraje do karet dlužníkům. Věřitel totiž bude muset dlužníka kontaktovat ještě před podáním návrhu na zahájení exekučního řízení a vyzvat ho tak k včasnému uhrazení pohledávky. Pokud věřitel předžalovní výzvou nepodá, nebude mu přiznána náhrada nákladů řízení.

Exekuce na členská práva v bytových družstvech, ty bude možné vydražit

„Jedná se o další krok k usnadnění situace dlužníků, na jehož základě bude exekutor schopen pro věřitele získat prostředky v řádech statisíců korun a získá tím značnou sumu na umoření dluhu. Současná tržní hodnota družstevních bytů se totiž prakticky rovná hodnotě bytů v osobním vlastnictví. Dosud bylo ale možné od družstva inkasovat pouze takovou částku, která odpovídala vypořádacímu podílu po zániku účasti dlužníka v družstvu. Ta se rovnala pouze 20 – 50 tisícům korun, některá družstva vyplácí dokonce jen pětistovku,“ říká Lukáš Jícha, exekutorský kandidát z Exekutorského úřadu Přerov JUDr. Tomáše Vrány. Tím se v podstatě posílí jak postavení dlužníka, tak i věřitele. 

Od ledna bude také možné umořit dluh pronájmem vlastní nemovitosti, kterou spravuje soudní exekutor. Dlužník tedy o nemovitost nepřijde a výdělek z pronájmu mu pomůže dostat se z tíživé finanční situace.

Novela exekučního řádu nabízí dvě další možnosti, jak splatit věřitelům svůj dluh. Dražit se může pohledávka, ale i obchodní podíl.

Exekuce postižením obchodního podílu byla dosud v praxi jen obtížně proveditelná, bez spolupráce ze strany obchodní společnosti, jejíž obchodní podíl byl realizován, takřka nemožná. Další významnou změnu představuje navržený nový způsob exekuce správou nemovitosti. Vedle prodeje dražbou má být zaveden takzvaný exekuční prostředek, který bude čerpat ze zisků získaných z nájmu nemovitosti,“ uvádí Exekutorská komora ČR.

Tyto změny se budou týkat jen případů, jejichž projednávání bude zahájeno po 1. 1. 2013, dřívější řízení se dokončí podle dosavadních předpisů.

Nově také budou muset vykonavatelé exekucí pořizovat videozáznam z mobiliárních exekucí, kdy dochází k zabavování majetku v místě bydliště dlužníka. Některé exekutorské úřady tyto záznamy už provádějí. Chrání tak jak sebe, tak i dlužníka.

Exekuce na řidičák

Zajímavostí, kterou přinese novela exekučního soudního řádu, je pozastavení řidičského oprávnění při neplacení výživného.

Po vzoru slovenské úpravy se při vymáhání výživného zvyšuje tlak na neplatiče výživného s možností přikázat, aby příslušný odbor dopravy pozastavil řidičské oprávnění. Je smutnou pravdou, že většina neplatičů výživného jsou řidiči z povolání, kteří oficiálně nikde nebydlí (nejlépe v autě nebo na magistrátu) a oficiálně berou jen minimální mzdu a k tomu třeba dvacet tisíc na ruku v dietách, které jsou nezabavitelné,“ doplňuje Lukáš Jícha.

- Monika Hrušová | Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články