5 rad, jak ušetřit na dovolené v Chorvatsku

7. 7. 2021 – 9:21 | Komerční sdělení | Inzerce

5 rad, jak ušetřit na dovolené v Chorvatsku
zdroj: Tisková zpráva

Chorvatsko už dávno nepatří mezi nejlevnější lokality pro dovolenou. Ceny v restauracích i hotelech se zvyšují, a to může pro početnější rodinu znamenat velké výdaje navíc. Proto jsme si pro vás připravili hned několik rad, díky kterým si Jadran dostatečně užijete i bez předchozího zavařování jídla do sklenic.

Jeďte mimo hlavní sezónu
Pokud vám to situace alespoň trochu umožňuje, vydejte se na dovolenou do Chorvatska mimo hlavní turistickou sezónu, která startuje 1. července a končí 31. srpna. Nemusíte mít vůbec strach, že nezažijete letní idylku. Jediné, o co přijdete, jsou několikanásobně vyšší ceny za ubytování a jídlo. V druhé polovině června jsou dny dostatečně dlouhé a denní teploty dosahují až 30 °C. To ocení zejména malé děti, které mohou tropické teploty hůře snášet. Moře se v červnu vyhřeje přibližně na 22 °C. To je jen o 2 °C méně, než mívá v červenci.

Kromě nižších cen a příjemných teplot má mimosezónní dovolenkování ještě jednu výhodu. V červnu ani v září se nebudete na plážích mačkat s dalšími stovkami návštěvníků. V tuto dobu je v Chorvatsku o poznání méně turistů.

Vyměňte hotel za apartmán
Největší finanční položkou na celé letní dovolené bývá nocleh. Ubytování v Chorvatsku má mnoho podob. Od nízkonákladových pobytů v kempech až po luxusní resorty a vily. Pokud můžeme doporučit, pronajměte si apartmán s kuchyní. Budete tak moci střídat návštěvy místních restaurací s vlastním stravováním. Potraviny ve zdejších supermarketech seženete za podobné ceny jako u nás.

Jednou z dalších a dobrodružnějších možností, jak snížit své náklady na ubytování, je pronájem karavanu. Postel si povezete všude s sebou a volnost, s jakou budete moci cestovat od pláže k pláži, je téměř nekonečná.

Zvažte způsob dopravy
Rodině se auto bezpochyby vyplatí, pak už jen stačí vybrat takový den odjezdu, kdy nehrozí velké riziko dopravní zácpy. Je-li to možné, vyhněte se sobotě. Pokud však plánujete dovolenou v páru, sledujte ceny letenek. V určitých obdobích se drží tak nízko, že by byl hřích se za takovou částku do Chorvatska nepodívat. Letecky se z Prahy do Splitu dostanete za 90 minut. Využít dále můžete vlaky a autobusy RegioJet, které vás zavezou na více než 50 destinací na chorvatské riviéře. Zpáteční jízdenku pořídíte od 2 380 Kč.

Turistické karty (slevové)
V případě, že podstatnou část vašeho programu v Chorvatsku budou tvořit návštěvy muzeí či historických památek, vezměte v potaz pořízení turistické karty, která vám jednotlivé aktivity zlevní. Nabízí je Split, Dubrovník nebo Záhřeb, kde s kartou získáte zdarma vstup do čtyř muzeí i zoologické zahrady.

Předplaťte si mýto
Vyrážíte na dovolenou autem? Předplaťte si mýto. Ušetříte nejen stovky korun, ale i čas, který byste jinak strávili ve frontách u mýtných bran. Mýtná krabička ENC není vázána na jednoho majitele, a proto si ji můžete pouze pronajmout, nebo v případě koupě ji půjčit svým známým. Tímto způsobem při průjezdech po dálnicích ušetříte až 20 %.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články