Adware a vše, co jste o něm kdy potřebovali vědět

15. 3. 2021 – 9:35 | Komerční sdělení | Inzerce

Adware a vše, co jste o něm kdy potřebovali vědět
zdroj: {Den Rise} / Shutterstock.com

Vyskakovací okna s reklamami, reklamy přes půl obrazovky počítače a různé bannery, které na vás blikají, když si chcete v klidu přečíst nějaký zajímavý článek. Se všemi těmito formami reklamy jste se již nejspíš někdy setkali. Kdy se ale už jedná o adware, který vám může škodit? A jak se od sebe liší adware a spyware? Kdy vlastně slovo adware vzniklo a co znamená?

Adware není spyware

Hned na úvod je potřeba uvést na pravou míru, že adware není to stejné jako spyware. S instalací adwaru do svého počítače musíte souhlasit. Nejčastěji je součástí freeware programů (volně dostupných programů online), které si do svého počítače stáhnete zdarma. Součástí instalačního procesu je několik políček, která musíte odsouhlasit. A právě v nich jsou často zmínky o tom, že souhlasíte právě s instalací adwaru do svého zařízení.

Zatímco spyware se do vašeho počítače dostane bez vašeho vědomí, a následně sleduje vaši aktivitu a zaznamená údaje, které posílá třetí straně. Mohli byste namítnout, že licenční ujednání nikdo nečte – a všichni jen automaticky odsouhlasí vše, co na ně při instalaci vyskočí. Nyní vidíte dobrý důvod, proč to nedělat. Naneštěstí se může stát, že kvůli vaší nepozornosti si do svého PC nainstalujete i nebezpečný adware.

Kdy vznikl adware

Slovo adware (advertising-supported software), neboli česky reklamní software, se poprvé objevilo v roce 1987. Popisovalo tak vyskakovací reklamu na dodavatele. Z toho lze usuzovat, že adware se v prostředí internetu vyskytuje již velmi dlouho. Jenomže jeho škodlivost roste s neustále se rozrůstajícím světem internetu. Dnes můžete vše vyřešit online bez toho, aniž byste opustili váš pracovní stůl. Nakoupíte si, vyřídíte účty, podíváte se na film, přečtete si noviny a tak dále. Pokud vaše aktivity sleduje adware, jste v nebezpečí. Proto je potřeba zjistit, zda se ve vašem počítači nachází či nikoliv.

Jednoduchý test na přítomnost adwaru ve vašem počítači

Pokud si často instalujete volně dostupné programy z internetu, mohlo se stát, že jste si společně s nimi stáhli i adware. Jak to poznáte? Velice jednoduše. Nejprve zkontrolujte lištu vašeho prohlížeče. Nepřibylo na ní něco? Dále se zamyslete nad tím, zda když surfujete po internetu, na vás vyskakují reklamní okna, která často zakrývají celou stránku anebo její velkou část a vy tak nemůžete přečíst, co se na stránce nachází?

Občas se vám zničehonic zasekne webový prohlížeč – a někdy dokonce úplně spadne? Když kliknete na odkazy, co vypadají věrohodně, objevíte se na stránkách pro publikum 18+ nebo na jiných podezřelých webech, ačkoli jste je cíleně nechtěli navštívit? A v neposlední řadě se vám některé stránky začaly zobrazovat trochu jinak?

2. shutterstock_1563623209 zdroj: {WhataWin} / Shutterstock.com

Jak se adwaru zbavit a zabránit jeho znovustažení

Pokud jste na alespoň jednu z výše zmíněných otázek odpověděli ano, je vysoce pravděpodobné, že máte ve vašem počítači adware. Co s tím? Pomoc je poměrně jednoduchá. Spusťte antivirový program. Ten adware dohledá a budete mít šanci jej odstranit. Adware nemusí být vždy škodlivý a vaše údaje posílat dál jako spyware, ale rozhodně je velmi obtěžující. Proto je lepší se ho zbavit.

Surfování online má být totiž zábava a nemá na vás neustále skákat milion oken. Pokud máte chuť a náladu se na nějaké stránky se slevami sami podívat, existují na to speciálně určené weby. To stejné platí i pokud hledáte akční kódy na nákup nejrůznějšího zboží. Nevěřte těm, co na vás náhodou vyskočí odnikud, ale těm, které seženete na specializovaných a důvěryhodných webových stránkách. A jen pro připomenutí: až budete příště instalovat nějaký bezplatný program, pořádně si přečtěte, s čím vším při jeho instalaci souhlasíte.

Ačkoliv adware nemusí být vždy škodlivý, uživatele internetu obtěžuje. Řešením je pravidelná kontrola celého zařízení antivirovým programem.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články