Aktuálně: Jak v domácnosti ušetřit na energiích

5. 10. 2022 – 12:41 | Komerční sdělení | Inzerce

Aktuálně: Jak v domácnosti ušetřit na energiích
zdroj: lovelyday12 / Shutterstock.com

Ceny elektřiny a plynu jsou na historických maximech a pokud za tyto energie nechcete utratit celou měsíční výplatu, musíme se pokusit snížit tyto výdaje na minimum. Ušetřit na energiích není tak složité, když víte jak na to. Pojďte se spolu s námi podívat na několik tipů, jak při běžných domácích činnostech uspořit maximum.

Porovnáním cen energií můžete ušetřit tisíce korun ročně

Končí vám fixace u smlouvy a váš dodavatel zdražuje energie? V tom případě máte dvě možnosti. Buď tuto změnu budete akceptovat a začnete platit více, nebo se porozhlédnete po jiném poskytovateli. V dnešní době naštěstí není tak těžké zjistit, zda nám jinde nabídnou lepší smlouvu s nižšími cenami. Za pomocí online kalkulaček a srovnávačů dodavatelů energií se můžete dozvědět výsledek za pár minut. Porovnají za vás dostupné firmy a vše, co je potřeba je zadat několik málo údajů. Do pár minut dostanete seznam poskytovatelů seřazený podle toho, jak je pro vás výhodný.

Změnit dodavatele elektřiny je dnes otázkou pár minut

Pokud se vám podaří objevit lepší nabídku, než máte nyní, tak změna dodavatele elektřiny nebo plynu už je jenom malý detail. Navíc dnes se takový přechod dá zařídit online z pohodlí vašeho domova. Bude vám k tomu stačit internet, doklady a případně mobilní telefon. Není tak potřeba někam běhat a stát nekonečné fronty.

Změna poskytovatele vám sice může něco ušetřit, ale když dáte sami ruku k dílu, může být výsledná úspora ještě mnohem vyšší. Stačí se řídit jednoduchými kroky u běžných domácích činností.

  1. Praní. Třeba u takového praní můžete ušetřit až dvacet pět procent energie jen tím, že snížíte teplotu, na kterou perete. Stačí snížit teplotu vody z devadesáti na šedesát a první úspora je na světě. Navíc volbou vhodného pracího prášku můžete úsporu ještě navýšit.
  2. Lednička a její obsluha. Lednička je jeden z energeticky náročných spotřebičů, které fungují po celý den a úspory, kterých zde můžete dosáhnout jsou poměrně značné. Spotřebu do značné míry ovlivňuje i to, jak starou lednici a jaký energetický štítek má. Proto pokud máte velmi nešetrnou lednici, popřemýšlejte nad výměnou za novou. Dalším bodem je zbytečné otevírání a koukání do lednice. Tento zlozvyk vás stojí peníze, protože otvíráním uniká teplo, které si musí lednice znovu vyrobit. Stejným případem je i to, když do lednice vkládáte teplé jídlo. Opět lednici ohříváte a musí znovu vyrábět chlad.
  3. Svícení. Asi vám nemusíme ani říkat, že pokud máte stále doma staré žárovky, tak vyhazujete peníze z okna. Proto co nejrychleji vyměňte všechny žárovky za LEDky, které vám ušetří až 85 procent. Navíc mají více než desetkrát delší životnost, takže ušetříte i z dlouhodobého hlediska za nákup nových. A poslední rada nad zlato. Pokud nejste v místnosti a nepotřebujete svítit, zhasně
  4. Bojler a ohřívání vody. Nepřekračujte zbytečně teplotu vyšší než 55 stupňů. Jednak tím zabráníte tvorbě vodního kamene a jednak budete mít výrazně nižší spotřebu. Nemluvě o tom, že přílišná teplota může bojler poškodit.
  5. Topení. Někteří z nás doma topí mnohem více, než je potřeba. Věděli jste ale, že nárůst teploty o jeden jediný stupeň vám zvýší spotřebu energie přibližně o šest procent. Rovněž větrat byste měli začít správně - méně často, ale intenzivněji.
  6. Porovnejte na internetu ceny energií. Podívejte se, zda není možné ušetřit na ceně elektřiny nebo plynu tak, že jednoduše přejdete k novému poskytovateli, který vám nabídne lepší podmínky. Pro tyto účely slouží velmi přesné srovnávače a vy tak hned víte, na čem jste.
Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články