Alibaba zneužívá monopol, dostal pokutu 60 miliard korun

10. 4. 2021 – 20:41 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Alibaba zneužívá monopol, dostal pokutu 60 miliard korun
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pokutu 18 miliard jüanů (60 miliard korun) udělil internetovému prodejci Alibaba Čínský státní úřad pro regulaci trhu. Společnost podle něj zneužívá dominantní postavení na trhu a porušuje protimonopolní pravidla. Prodejce pokutu „akceptoval“, příliš ho nepoškodí - částka představuje zhruba čtyři procenta tržeb za rok 2019.

Státní úřad pro regulaci trhu konstatoval, že vyšetřování zahájené v prosinci, došlo k závěru, že společnost Alibaba "zneužívala svého dominantního postavení na trhu" od roku 2015. Firmám, které jejím prostřednictvím prodávaly zboží, bránila v používání jiných platforem internetového prodeje.

Úřad dále uvedl, že internetový prodejce porušuje protimonopolní zákon tím, že brání volnému oběhu zboží a porušuje obchodní zájmy prodejců.

Společnost Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group jsou v hledáčku pekingských úřadů od konce loňského roku, kdy její zakladatel Jack Ma ve svém projevu ostře kritizoval čínský regulační systém.

Regulátoři již výrazně zakročili proti Ant, kterou považují za riziko pro finanční systém, a přinutili firmu podniknout změny, které vážně ohrožují její další výhled.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články