Astronomické ceny taxikářů na letišti v Praze končí

1. 5. 2013 – 8:43 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Astronomické ceny taxikářů na letišti v Praze končí
Jedinou výjimkou budou svatby a další hromadné akce, kdy se cena nemusí odvíjet od počtu ujetých kilometrů., Foto: prgaero | zdroj: NašePeníze.cz

Auta, kterými jezdili například zákazníci hotelů z letiště a na letiště, budou muset být označená jako taxislužba. Jezdit budou moci maximálně za 28 korun na kilometr, určuje to novela, která začíná platit od května Jedinou výjimkou v Praze tak bude doprava na svatby a podobné akce.

Prakticky se tak ruší "smluvní přeprava", kterou využívaly hlavně hotely. Automobily, které budou firmy nabízet, budou muset být označené jako taxíky a maximálně zaplatíte jako u "normální" taxislužby 28 korun za kilometr. Na všech musí být umístěná střešní svítilna, řidiči budou skládat zkoušky z místopisu. Naopak označení černobílými pruhy povinností nebude.

Účtenky se budou nově vydávat pouze na požádání.

Jedinou výjimkou budou svatby a další hromadné akce, kdy se cena nemusí odvíjet od počtu ujetých kilometrů. Zájemci ovšem budou muset předem podepsat s firmou smlouvu, uvnitř dohody bude napsaný počet i jména lidí, kteří v autě pojedou.

Zákon zjednodušil vydávání průkazů taxikářům, budou je dostávat přímo řidiči, už ne jejich zaměstnavatelé. Dříve mohla dostat pokutu například firma a řidič mohl jít k jiné prakticky bez postihu, nově budou moci odebírat úřady i oprávnění k řízení taxíku.

Řidiči nebudou muset vést záznamy o době řízení vozidla, bezpečnostních přestávkách ani o době odpočinku. Nebudou se muset tisknout ani měsíční uzávěrky taxametru. Mezi dopravní společností a řidičem ale bude muset být pracovně-právní vztah.

Pod taxislužby spadnou i "drink servisy", tedy odvozy zákazníků jejich vlastními automobily.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články