Austrálie zavádí povodňovou daň, podobně jako Česko

27. 1. 2011 – 12:53 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Austrálie zavádí povodňovou daň, podobně jako Česko
Povodeň v Austrálii napáchala škody za téměř pět miliard australských dolarů (téměř 100 miliard korun). Ilustrační foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda australské premiérky Julie Gillardové předloží parlamentu návrh daně, ze které bude hrazena obnova území zasažených na přelomu roku ničivými záplavami. Píše to ve čtvrtek deník The Australian.

Daň má být zavedena obdobně jako v Česku - na rok. Bude platit pro rozpočtový rok 2011 až 2012, který na pátém kontinentu začíná prvního července.

Povodňová daň v ČR

Daň v roce 2011, která postihne každého výdělečně činného člověka v Česku, je tzv. "povodňová". Spočívá ve snížení základní slevy na poplatníka o 100 Kč měsíčně. To není nic jiného než paušální zvýšení daní o 1200 Kč ročně. Výtěžek "povodňové daně" by měl jít na pomoc s likvidací povodňových škod - tedy do jiné kapsy státem ovládaných financí.

TIP: Mzdová kalkulačka pro rok 2011!

"Nepochybuji, že to parlament přijme a jsem si jistá, že většina Australanů je ochotna přispět na obnovu zničené země," prohlásila Gillardová ve čtvrtek na tiské konferenci v hlavním městě Canbeře.

Premiérka na ní představila novou daň. Podle navržené úpravy daňových zákonů mají Australané na likvidaci škod přispívat částkou od jednoho do pěti australských dolarů týdně (19 až 95 korun) podle výše příjmu.

Záplavy udeřily na východě Austrálie, zejména ve státě Queenslandu. Voda zatopila pole, doly a desítky tisíc domů, zasáhla území větší než rozloha Francie a Německa dohromady. Napáchala škody za téměř pět miliard australských dolarů (téměř 100 miliard korun).

V povodních zahynuly tři desítky lidí.

 

 

-Pavel Jégl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články