Čechy zaplavuje podhodnocené zboží z Asie, zdanění vázne

12. 4. 2012 – 9:42 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čechy zaplavuje podhodnocené zboží z Asie, zdanění vázne
Podhodnocené zboží? Zatímco na Brněnsku kilogram textilu vyšel na 397 korun, v Plzni to bylo jen 17 korun. |Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle interní analýzy celního ředitelství je možné označit až 18 procent dovozu textilu jako podhodnocené, z celounijního hlediska je podhodnoceno minimálně 70 procent dovozu textilu a obuvi do Česka. Úřadům se jej nedaří ani řádně zdokumentovat, ani řádně zdanit, píší čtvrteční Lidové noviny (LN).

Celní analytici se zaměřili především na dovoz zboží asijského původu v posledních dvou letech. Mimo jiné zkoumali i statistiky z jednotlivých celních ředitelství a už při tom zjistili značné rozdíly u tzv. průměrné roční jednotkové ceny dovozů, kterou vykázaly regionální celní úřady. Zatímco na Brněnsku kilogram textilu vyšel na 397 korun, v Plzni to bylo jen 17 korun.

"Většina firem zabývajících se dovozem podhodnoceného zboží je aktivní po krátkou dobu, kdy dovezou velké množství zboží. Poté se stávají nekontaktními. Mohou se vyhýbat jakékoli povinnosti platit clo a daně," tvrdí celní experti. Analýza, kterou se podařilo získat serveru Lidovky.cz a která je určena pouze pro vnitřní potřebu resortu, podtrhuje nedávný nález Nejvyššího kontrolního úřadu, který na daňové úniky asijských trhovců upozornil. Podle kontrolorů proteklo českým finančním úřadům mezi prsty asijské zboží za 445 miliard, aniž by se kdy zdanilo. Daňová správa s ministerstvem financí se v minulých dnech proti nálezu ostře ohradily s tím, že kontroloři podle nich přestřelili.

-Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články