Cena nafty by mohla klesnout, poslanci podpořili snížení spotřební daně u nafty

25. 10. 2011 – 23:48 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena nafty by mohla klesnout, poslanci podpořili snížení spotřební daně u nafty
Daňová reforma také ruší 15procentní danění takzvané superhrubé mzdy, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zákonodárci z hospodářského výboru podpořili novelu zákona o jednotném inkasním místě, která je součástí daňové reformy. Odsouhlasili jsme dva pozměňovací návrhy, například ten od poslance Milana Urbana (ČSSD) o snížení spotřební daně na motorovou naftu, řekl v úterý poslanec František Sivera (ODS).

Ačkoliv sám Urban novelu zákona o jednotném inkasním místě nepodpořil, jeho návrh na snížení spotřební daně na motorovou naftu o 2,5 koruny na litr prošel. Cena spotřební daně by tak mohla propadnout až na 8,4 koruny na litr. Poslanci doufají, že se zvýší výběr z daně, v současnosti mnoho dopravců tankuje v zahraničí, protože v České republice je daň takto vysoká.

"Je zde rozdílný pohled ministerstva financí, které podle svých predikcí říká, že pokud takto daň snížíme, nedojde ke zvýšenému výběru," vysvětlil Sivera s tím, že po změně volají i dopravci.

TIP: Ceny pohonných hmot opět rostou. Srovnání cen podle krajů

Výbor podpořil také návrh poslance Radima Vysloužila (VV), který sníží sazbu na tabák pro dovozce. "Návrh jsem podal, protože chci srovnat podmínky dovozců a výrobců v České republice," vysvětlil Vysloužil. Ministerstvo financí s návrhem nesouhlasilo.

TIP: Průměrná cena benzinu a nafty - vývoj

Poslanci nehlasovali o jiných pozměňovacích návrzích, než které dodali poslanci hospodářského výboru.

Novela přináší především zřízení jednoho inkasního místa, které má podle vlády umožnit platby daní, pojistného na sociální zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění v jedné instituci. Norma však přináší i mnoho dalších změn, například ruší některé daňové výjimky.

Jednou z nich jsou stravenky, a dá se očekávat, že zejména o nich se povede debata na jednání rozpočtového výboru. Proti rušení stravenek je nejen opozice, tímto bodem se chtějí opět zabývat i vládní Věci veřejné. Debatu lze očekávat i nad zdaněním hazardu.

Daňová reforma také ruší 15procentní danění takzvané superhrubé mzdy, která zahrnuje kromě platu i pojistné odvody. Zaměstnanci by se místo toho měli vrátit k placení daně z hrubého příjmu, tedy systému platnému do roku 2008. Sazba daně z příjmu má být 19 procent.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články