Ceny bytů v Česku rostou dvakrát rychleji než v Evropě

17. 6. 2018 – 14:24 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Ceny bytů v Česku rostou dvakrát rychleji než v Evropě
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ceny bytů v Česku dál rapidně rostou. Meziročně u nás zdražily už o 12 procent, zatímco v Evropě je nárůst cen zhruba jen poloviční. Nejrychleji stoupají ceny v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji. Nejdražší byty jsou potom v Brně, Mladé Boleslavi nebo Hradci Králové.

Ekonomové mluví o raketovém nárůstu cen bytů. Oproti roku 2010 ceny stouply o 35 procent, jen za poslední rok o dvanáct.

Nejdražší byty jsou tradičně v Praze, v průměru zaplatíte za metr čtvereční 66 000, nové projekty ale už počítají s cenou atakující sto tisíc za metr. Ten levnější čtyřicetimetrový byt tak přijde na 2,6 milionu. Prahu už atakuje Brno s cenami od 60 000 za metr čtvereční. V Hradci Králové takový byt koupíte od dvou milionů výš.

Na druhou stranu koupit osmdesátimetrový byt 4 plus 1 za 150 000 není utopie. Museli byste se ale přestěhovat do litvínovského Janova, což není zrovna nepříjemnější místo k bydlení.

Průměrná cena 11 800 za metr čtvereční v ústeckém kraji je vskutku lidová. Byt do půl milionu je tu pětkrát až osmkrát levnější než v Praze.

Podle ekonomů se český trh s byty blíží švýcarskému modelu, kde prodej bytů rapidně klesl a většina lidí bydlí v pronájmu. Ani to ale v Česku, zdá se, není řešením. Poptávka totiž několikanásobně převyšuje nabídku.

Lidem, kteří chtějí vlastní byt často nezbývá, než si vzít hypotéku. Ty ovšem zdražují a navíc jsou podmínky čím dál tvrdší. Už teď si lidé berou u nás tak vysoké hypotéky, že když by veškerý rodinný plat posílali na splácení, bez dluhů budou průměrně za 6,5 roku. V Německu je tato doba poloviční.

Výhled taky není příliš optimistický - ceny bytů, byť jsou podle ekonomů nadhodnocené, porostou i nadále. I když už ne zřejmě tak zběsilým tempem, jako v posledních měsících.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články