Ceny potravin mají růst až o třicet procent

7. 4. 2013 – 19:50 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny potravin mají růst až o třicet procent
Statisícové škody mají také zahradnictví, kde vyhazují na kompost jarní rostliny i zeleninu. Nikdo o ně totiž nemá zájem. Foto:SXC, Text: MED | zdroj: NašePeníze.cz

Až o třicet procent by mohla stoupnout cena některých potravin kvůli mrazivému jaru. Zemědělci stále nevyrazili do polí a ve skluzu jsou se setím obilí nebo sázením brambor.

Statisícové škody mají také zahradnictví, kde vyhazují na kompost jarní rostliny i zeleninu. Nikdo o ně totiž nemá zájem.

"Potřebovali bychom, aby v noci nemrzlo, teploty nad deset stupňů. To pole aby rozmrzlo a mohli bychom připravovat a set,“ sdělil své přání soukromý zemědělec David Smetana televizi Nova.

Podle pranostik by se brambory měly sázet na Josefa, což je 19. března. Ale ani po dvou týdnech nejsou na polích ideální podmínky.

Statisícové ztráty ovšem mají i zahradnictví. Například u Stanislava Kopřivy v Dubanech na Pardubicku končí petrklíče v kontejneru. Nikdo o ně nemá zájem.

"Ty primulky, to je rostlina, která má svůj čas. Jsou nakvetlé, to půjde k likvidaci, jestli je chcete počítat, tak jich je 8 až 10 tisíc,“ stěžuje si majitel zahradnictví Stanislav Kopřiva.

Zdražila mouka i bydlení. Rekord drží brambory, za ty platíme o půlku více než loni!

A do neprodejné výšky dorůstá i zelenina vhodná k sadbě. Nikdo ji nekupuje a podnikatel jí topí, aby nezmrzla.

"Brambory nemusí tolik narůst, bude kratší vegetační doba,“ dodává zemědělec.

A některé potraviny tak můžou výrazně zdražit, třeba zelenina nebo právě brambory, které budeme muset dovážet.

"Ta situace je natolik výjimečná, že se může stát, že to bude o dvacet třicet procent dražší,“ připomíná prezident Agrární komory Jan Veleba.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články