Česká pošta od zítra zdraží, nejvíc SIPO i zasílání cenných balíků

31. 12. 2010 – 10:21 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká pošta od zítra zdraží, nejvíc SIPO i zasílání cenných balíků
Zvýší se rovněž i cena za pronájem zamykatelné poštovní přihrádky., Foto: ČP | zdroj: NašePeníze.cz

Za některé služby České pošty si lidé od prvního ledna 2011 připlatí. Nejvíce zdraží zasílání obyčejných i doporučených psaní nestandardních rozměrů, cenných balíků, ale i pronájem poštovních přihrádek či služby SIPO.

Z dvanácti korun na čtrnáct se zvýší cena za obyčejné psaní do hmotnosti 50 gramů větších rozměrů a z 30 korun na 34 vyjde odesilatele stejná zásilka poslaná doporučeně. Cena přitom platí pro dopis do rozměru 35,3 centimetru a šířky 25 centimetrů, tloušťka nesmí být větší než dva centimetry.

U doporučených psaní mohou rozměry dosahovat 50 cm a šířky 35 centimetrů, tloušťka musí být do pěti centimetrů. Ceny zásilek standardních rozměrů i gramáží se nemění.

Největší zdražení se týká cenných balíků, za jejich odeslání bude pošta od prvního ledna požadovat až o dvanáct korun více. Za cenný balík o hmotnosti dvou až pěti kilo odesilatel zaplatí o deset korun více. Za dvoukilový balík místo 58 korun odevzdá poště 68 korun, za pětikilový místo 65 korun zaplatí 75 korun. Cena za poslání cenného balíku do deseti kilogramů se zvýší o 12 korun na 89 korun a za balík do hmotnosti 15 kilogramů odesilatel místo 91 korun zaplatí 103 korun.

Platba za zaslání balíku do 20 kilogramů se zvýší o desetikorunu na 117 korun. Cena nezahrnuje příplatek za udanou cenu balíku.

Na sto korun pak Česká pošta sjednotila příplatek za podání neskladných zásilek a na dvě koruny stanovila příplatek za odpovědní zásilku.

Zvýší se rovněž i cena za pronájem zamykatelné poštovní přihrádky. V místě do 10 tisíc obyvatel za ni lidé zaplatí 100 korun měsíčně, tedy dvakrát více, než jak tomu bylo doposud. Na dvojnásobek se cena za pronájem přihrádky zvýší i v místě do 50 tisíc obyvatel, kde za ni dosud platili lidé 110 korun za měsíc. Ve větších městech se cena zvýší ze současných 220 na 380 korun za měsíc.

O tři koruny dražší bude i platba prostřednictvím platebního dokladu SIPO. Od Nového roku se zvyšuje ze současných 12 na 15 korun.

Poslední větší cenovou úpravu Česká pošta naposledy provedla k 1. lednu roku 2008. "Toto tříleté období pracuje Česká pošta s konstantní úrovní cen, přestože ceny vstupů průběžně rostly (např. energie, nájemné, pohonné hmoty aj.)," uvádí Česká pošta na svých internetových stránkách.

-Karolina Brožová,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články