Česká pošta skončila první pololetí v plusu 608 milionů korun

28. 7. 2010 – 21:04 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká pošta skončila první pololetí v plusu 608 milionů korun
Významný pokles zaznamenala Česká pošta u počtu stížností od svých zákazníků, Foto: Česká pošta | zdroj: NašePeníze.cz

Česká pošta (ČP) skončila první pololetí letošního roku s kladným hospodářským výsledkem 608 milionů korun, vedení proto odhaduje, že také celoroční hospodaření ČP skončí ziskem.

"Česká pošta je v nelehké situaci, kdy se stále projevuje její dlouhodobá podinvestovanost a letitá zanedbanost řady procesů, které poštu znevýhodňují na téměř plně otevřeném trhu. Velmi pozitivní hospodářský výsledek je proto nutné vnímat jako minimální vklad pro složité období, které Českou poštu čeká. Považuji za úspěch, že k pozitivnímu výsledku přispěla především politika maximálních úspor ve všech oblastech, které nemají negativní dopad na rozvoj podniku," uvedla generální ředitelka ČP Marcela Hrdá.

Významný pokles zaznamenala Česká pošta u počtu stížností od svých zákazníků, stejně jako u výše vyplacených náhrad, které ukazují na počet reklamací. V meziročním srovnání stížnosti poklesly o 24,6 procenta (na 1 823 stížností), ztráta zásilek o 12,37 procenta (na 6 142 kusů), počet poškozených zásilek klesl o 8,5 procenta (na 4 026 kusů). V prvním pololetí pošta pak doručila na českém území celkem 325,887 miliónu kusů zásilek, 94,05 procenta do druhého dne od podání.

Česká pošta v současné době testuje v pilotním programu večerní doručování balíkových zásilek, od dubna příštího roku chce pošta tuto službu rozšířit i na menší obce a v průběhu příštího roku chce tuto službu nabídnout zákazníkům na celém území republiky.

Počet poboček s poštovními CzechPOINTy se letos navýšil o dalších 80 pošt na celkový počet 930 míst, kde lze získat celou řadu služeb z informačních systémů veřejné správy. O velkém zájmu zákazníku svědčí meziroční nárůst počtu výpisů o 63 procent. Za první pololetí Česká pošta vydala 455 591 ověřených výpisů z rejstříku trestů, katastru nemovitostí, obchodního rejstříku, rejstříku řidičů a dalších.

-Filip Sušanka, Mediafax

Kam dál?

- Česká pošta zkouší novinku. Chce doručovat balíky večer

- Pošta prý zdržuje, nutí lidem pojistky a karty

- Česká pošta nebude posílat jen dopisy, chce hlídat i vězně

- Prodejny Žabka začnou konkurovat České poště, nabídnou placení složenek

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články