České aplikace, které vám pomohou držet finance na uzdě

10. 1. 2022 – 13:01 | Komerční sdělení | Inzerce

České aplikace, které vám pomohou držet finance na uzdě
zdroj: iStock

Když jdete běhat, zapínáte aplikaci. Když se nudíte v autobusu, zapínáte aplikaci. Tak co si tedy do mobilu pořídit také pomocníka, který pohlídá, jestli moc neutrácíte? Přinášíme vám tipy na 3 české mobilní aplikace, které slouží pro správu a vedení osobních i rodinných financí.

Spendee
Za každým dobrým nápadem hledejte nespokojenost na začátku. A přesně takhle začal příběh aplikace Spendee. Její zakladatel Jan Částka chtěl mít finance pod kontrolou. Excel ani existující mobilní aplikace mu s tím moc nepomohly, a tak spolu s dalšími založil Spendee. Vytvořili tak vlastní aplikaci, kterou si jen 3 dny po zveřejnění instalovalo přes 100 tisíc uživatelů a v únoru 2022 si v ní soukromý rozpočet vede přes 3 miliony lidí na celém světě.

A jak Spendee funguje? Založíte si „peněženku“, a do ní vkládáte výdaje a jednotlivé částky. Pěkně roztříděné do několika kategorií. Šikovné jsou filtry i celkový rychlý přehled.

Nad peněženkou si můžete vytvořit také měsíční rozpočet. Jednoduše si stanovíte celkovou částku a trvání rozpočtu. Přehledně pak vidíte, jak na tom jste s čerpáním. Jestli máte rezervu, nebo naopak utrácíte příliš. Zbývající finance do konce období ukazuje přehledný graf a data si lehce vyexportujete do Excelu nebo csv formátu.

Skvělou funkcí je i možnost připojit si fotky k jednotlivým výdajům. A v placené verzi, která vás vyjde na 65 Kč měsíčně, si můžete spárovat bankovní účet a třeba Paypal. Díky propojení se veškeré platby importují přímo do Spendee a rozřadí podle kategorií jednotlivých transakcí, což ušetří spoustu času. Vytvořit si můžete také více peněženek – jako jsou hotovost, spořicí účet, kreditka nebo třeba investování. A možné tu je i sdílet peněženky s ostatními členy domácnosti.

obr1-016_optimized V některých aplikacích si můžete nastavit i měsíční rozpočet – a pak sledovat, jestli ho (ne)čerpáte podle plánu. | zdroj: iStock

Wallet
Další česká aplikace na správu financí, které dali vzniknout vývojáři ze studia BudgetBakers. Nabízí velmi hezké intuitivní prostředí, které pochopí i vaši prarodiče. Do aplikace si zapisujete své příjmy a výdaje, můžete si je samozřejmě přiřadit do kategorií. Díky tomu uvidíte, kde se vám nejvíce „ztrácejí“ peníze. Součástí aplikace jsou i nákupní seznamy, a dokonce správa dluhů. Nechybí ani interaktivní grafy a tabulky.

Co ji odlišuje od ostatních aplikací na správu financí? Její pohled do budoucna. Na základě toho, jak utrácíte, dokáže Wallet předvídat a upozorní vás na kritické momenty.

V placené verzi pak můžete mít více účtů/peněženek, propojíte si Wallet s vaším bankovním účtem a také můžete peněženky sdílet s ostatními. Takto rozšířená Wallet vyjde na 39 Kč měsíčně.

Další zajímavé aplikace na správu peněz:

  • HomeBudget
  • Money Pro: Personal Finance
  • MoneyBook
  • Debito

obr2-016_optimized Nabídka „storů“ je bohatá i v případě aplikací, které vám pomohou zvládnout správu soukromých financí. Jen pozor, že mnohé jsou placené. | zdroj: iStock

Patron GO
Aplikaci na správu financí byste tedy měli a teď se pojďte podívat, na čem můžete ještě ušetřit. S tím vám pomůže česká aplikace Patron GO, za kterou stojí dvojice Jiří Paták a Lukáš Vršecký. A která reaguje na to, že Češi měsíčně utratí leckdy až 2500 Kč úplně zbytečně za předražené služby jako jsou úvěry, elektřina nebo třeba internet. Aplikace tedy funguje jako jakýsi antivirus – poté, co se spáruje s vaším bankovním účtem, projde vám všechny transakce za poslední 3 měsíce. Ty, na kterých můžete ušetřit, a ty, které jsou nebezpečné, označí jako „vir“.

Pokud chcete vir odstranit, u jednodušších transakcí stačí jen pár kliků. V případě například pojištění vás aplikace propojí s reálným nezávislým specialistou. Ten vám doporučí podobnou, ale levnější službu. Nemusíte se bát ani toho, že by aplikace zneužila citlivá data. Do účtu nahlíží pasivně, nemůže s nimi tedy manipulovat, a navíc na vše dohlíží přímo Česká národní banka.

Výběr aplikace je na vás
Nedá se říct, jestli je lepší Wallet, nebo Spendee. Zkuste si nainstalovat v bezplatné verzi obě a vyzkoušejte sami na sobě, která vám vyhovuje více. Pak si nainstalujte Patron GO a nechte si proklepnout všechny platby. Patron GO na svých stránkách uvádí, že vám pomůže ušetřit až 30 000 Kč za rok. A ty si můžete uložit na horší časy.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články