Cestovní kanceláře zdražují dovolené kvůli rostoucím cenám ropy

24. 2. 2011 – 18:27 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cestovní kanceláře zdražují dovolené kvůli rostoucím cenám ropy
Zvýšení cen zájezdů by se nemělo dotknout klientů, kteří už mají zájezd zakoupený nebo závazně zarezervovaný. Foto: ČSA | zdroj: NašePeníze.cz

Cena ropy typu Brent se ve čtvrtek odpoledne vyšplhala na 120 dolarů za barel. Podle analytiků není letos v souvislosti s krizí v arabském světě nereálné ani dosažení hladiny 200 dolarů za barel.

Ze čtvrtečního bleskového průzkumu Asociace cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) ale vyplývá, že k plošnému zdražení zájezdů všech cestovních kanceláří v tomto okamžiku nedojde.

„Prioritou je teď zdárný prodej tzv. first minute zájezdů. Případné úvahy o plošném zdražení zájezdů českých cestovních kanceláří by přišly na pořad dne, až kdyby situace se zdražováním ropy pokračovala i nadále,“ uvedl Tomio Okamura, mluvčí AČCKA.

Některé cestovní kanceláře však zdražení přes to chystají.

Například Cestovní kancelář Fischer zdražuje letecké zájezdy, právě díky rostoucím cenám ropy na světových trzích.

Současné ceny leteckých zájezdů CK Fischer budou platit pouze do konce února. Od 1. března dojde ke zvýšení cen zájezdů v průměru o 300 až 500 korun na osobu.

„Výše zdražení bude záviset na vzdálenosti jednotlivých destinací. U zájezdu pro rodinu s dvěma dětmi, to bude znamenat celkové zvýšení ceny až o dva tisíce korun. Změna se dotkne všech zájezdů na nadcházející letní sezonu,“ komentoval rozhodnutí CK Fischer mluvčí společnosti Daniel Plovajko.

Zvýšení cen zájezdů se tak podle Plovajka nedotkne klientů, kteří už mají zájezd zakoupený nebo závazně zarezervovaný.

České aerolinie spotřebují tisíce tun leteckého paliva na měsíční bázi. Z toho je zřejmé, že pohonné hmoty patří k největším nákladovým položkám společnosti. Dlouhodobý vývoj ceny paliva je jedním z celé řady parametrů, které utvářejí celkovou cenu letenky. V tuto chvíli ještě případný dopad do koncových cen nelze předjímat. Vývoj na trzích s ropou ale velice pečlivě sledujeme,“ informovala agenturu Mediafax mluvčí ČSA Hana Hejsková.

-MED/NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články