Církve by měly platit při rozprodeji majetku daň navrhuje ČSSD

15. 12. 2012 – 17:17 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Církve by měly platit při rozprodeji majetku daň navrhuje ČSSD
Šance, že by vláda návrh odsouhlasila, jsou však malé. Proti se postavila řada ministerstev, včetně ministerstva financí. Ilustrační Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Církve by neměly být osvobozeny od daně z příjmů právnických osob při případném prodeji majetku, který jim bude vrácen na základě takzvaných církevních restitucí, jak s tím počítá současná úprava. Změnu, kterou navrhují opoziční poslanci, projedná ve středu Nečasova vláda.

Poslanci sociální demokracie chtějí upravit legislativu tak, aby dani z příjmů právnických osob podléhaly i příjmy získané z prvního prodeje majetku nabytého církvemi podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Tento zákon totiž v podobě, v jaké ho schválila Poslanecká sněmovna, církve od případného odvedení této daně osvobozuje.

To je ale podle ČSSD neopodstatněné a v rozporu i s proklamovaným záměrem vlády snižovat schodky veřejných rozpočtů.

"Navrhovatelé chtějí předloženou novelou zákona o daních z příjmů být vládě v tomto jejím úsilí nápomocni a napravit tak chybné opatření vlády, včleněné do zákona o daních z příjmů zákonem o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, které je na překážku zmíněnému úsilí vlády o zvyšování daňových příjmů," píší v důvodové zprávě navrhující poslanci.

Šance, že by vláda návrh odsouhlasila, jsou však malé. Proti se postavila řada ministerstev, včetně ministerstva financí. To argumentuje například tím, že přijatá úprava této problematiky je obdobná úpravě, která řeší případy restituovaného majetku u fyzických osob z roku 1992, kdy převod majetku a jeho prodej je od daně z příjmů osvobozen.

V případě vrácení majetku církvím a náboženským společnostem je také podle resortu financí například třeba respektovat skutečnost, že restituenti nemohli s majetkem sami nakládat a realizovat tak zisk a nemohli majetek sami užívat.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články