Co musíte vědět, než si sjednáte půjčku?

26. 10. 2021 – 15:13 | Komerční sdělení | Inzerce

Co musíte vědět, než si sjednáte půjčku?
zdroj: fizkes / Shutterstock.com

Máte potíže vyjít s penězi, a kvůli stále se zvyšujícím cenám potravin a energií zvažujete, že si vezmete půjčku? Nebo chcete naopak investovat do nemovitosti a chcete si vzít půjčku na její koupi? Ať tak či onak, přinášíme vám přehledný seznam věcí, které je dobré vědět a znát předtím, než se k půjčce upíšete. 

Myslíte například na zadní vrátka a na to, co byste dělali, pokud byste přišli o svůj pravidelný příjem? I takové věci je důležité před zažádáním o půjčku zvážit.

Na kolik vás půjčka přijde?
Než se vůbec rozhodnete zajít do banky, udělejte si průzkum a zaměřte se na hodnoty RPSN. Díky nim totiž získáte představu tom, kolik za půjčku ve finále zaplatíte. V RPSN (roční procentní sazbě nákladů) jsou zahrnuty poplatky za schválení půjčky i za vedení účtu, tedy veškeré náklady spojené s půjčkou. Jedná se tedy o nejdůležitější ukazatel, kterým byste se při výběru půjčky měli řídit.

Kolik dokážete měsíčně splácet?
Dalším faktorem je váš odhad a úsudek. Jakou částku jste schopni každý měsíc dávat stranou z rodinného rozpočtu, bez toho, aniž by vás to výrazně ovlivnilo? Tento krok zvažte velice pečlivě, protože spousta lidí přecení své schopnosti, a musí následně žádat o posunutí splátek nebo si dokonce vezmou další půjčku. Abyste se nedostali do začarovaného kruhu, buďte realisté a nepřeceňujte se. V České republice je nejčastější variantou splácet každý měsíc částku, která odpovídá 20 % vašeho čistého měsíčního příjmu.

Pojistit či nepojistit?
Existuje možnost sjednat si k půjčce pojištění, které vás bude chránit v případě, že vám vypadne váš pravidelný měsíční příjem, například z důvodu nemoci nebo výpovědi. Díky sjednanému pojištění nebudete muset prodávat, a následně znovu kupovat kancelářské skříně a další vybavení, jehož prodej by posloužil pouze jako dočasný klín.

Neplaťte za předčasné splacení
Před sjednáním půjčky si také ověřte, zda nemusíte za případné brzké splacení platit více, než kdybyste spláceli podle původního schématu. Může se totiž stát, že výnosy z vašeho investování budou natolik vysoké, že budete schopni půjčku okamžitě splatit, a bylo by hloupé na tom prodělat.

Splňujete všechny požadavky?
Krokem, kterému se před sjednáním půjčky nevyhnete, je ověření vašich kvalit coby spolehlivého klienta a žadatele o půjčku. Poskytovatele zajímá, jaká je vaše bonita, tedy schopnost splácet případnou půjčku. Pro vás, jako pro žadatele, to znamená, že budete muset doložit výši svých příjmů a přiznat i veškeré půjčky, které v současné době splácíte.

A kdyby vás napadlo nebýt upřímní, mějte na paměti, že poskytovatel půjčky si vás důkladně prověří – a na zatajené informace by přišel, což by ve finále vaše naděje na půjčku rapidně snížilo. Buďte tedy upřímní a s potenciálním poskytovatelem půjčky jednejte na rovinu.

Nejste v tom sami
Stále více českých domácností bere půjčku jako přirozenou součást života. Mladé páry, které mají dobře placenou práci a chystají se založit rodinu, si většinou berou hypotéku na bydlení. Někteří jedinci si půjčují na nákup automobilu nebo motorky, a některé české rodiny využívají půjčky na rekonstrukce svých domovů. Co se spolehlivosti klientů týče, nejlépe z průzkumů vychází lidé mezi třiceti a padesáti lety. Naopak rizikovými skupinami, které mají občas potíže půjčku splácet, jsou mladí lidé do 24 let, kteří nemají ještě stálé zaměstnání.

Půjčka je sice přirozenou součástí života pro velké procento Čechů a Češek, ale i přesto vše důkladně zvažte, než půjdete do banky o půjčku žádat. Uvědomte si, že dlouhodobé půjčky budete muset být schopni splácet i v budoucnu. Budete schopni i za pět, deset let ukrajovat ze společného rodinného rozpočtu každý měsíc stejnou částku?

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články