Další trik podvodníků: SMS kód za slevu na vyúčtování!

19. 9. 2013 – 13:33 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Další trik podvodníků: SMS kód za slevu na vyúčtování!
Zavolá vám neznámé číslo a po přijmutí hovoru na vás promluví hlas vydávající se za zaměstnance jednoho z operátorů, který vám nabídne například slevu na vyúčtování. Stačí prý, když dotyčná oběť nahlásí domnělému operátorovi kód, který ji právě dorazil př | zdroj: NašePeníze.cz

Opět jsme se přesvědčili o tom, že drzost a vynalézavost podvodníků prakticky nezná hranic. Dokazuje to nedávný případ, kdy poškozená majitelka mobilního telefonu přišla o téměř celý měsíční kredit jen v několika vteřinách. Na vině je přitom i lehkovážnost vlastníků mobilů, říká Asociace provozovatelů mobilních sítí.

„V poslední době jsme zaznamenali nové triky podvodníků, které však vycházejí z jednoho osvědčeného principu. Důvěřivost uživatelů mobilů, kteří dostatečně nechrání svá osobní data,“ říká prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Michaela Renčínová.

Jak celý podvod funguje?

Zavolá vám neznámé číslo a po přijmutí hovoru na vás promluví hlas vydávající se za zaměstnance jednoho z operátorů, který vám nabídne například slevu na vyúčtování. Stačí prý, když dotyčná oběť nahlásí domnělému operátorovi kód, který ji právě dorazil přes SMS. „Stalo se, poškozená SMS ani nepřečetla, a rovnou nadiktovala číselný kód. Za pár okamžiků žena přišla o tři čtvrtiny měsíčního kreditu, protože přes nadiktovaný kód provedla platbu třetí straně,“ vysvětluje Renčínová.

Prakticky jde přitom o to, že si na vaše číslo někdo objedná zboží, ale potřebuje zadat autorizační kód, který vám prodejce pošle textovou zprávou. Pokud nejste dost pozorní a kód nadiktujete neznámému člověku, má podvodník vyhráno. Právě si na váš účet něco pěkného koupil či dobil předplacenou kartu.

Prezidentka Asociace uvádí, že jde o stále stejný trik, jen se mění kulisy podvodu. „Jednou jde o falešného operátora, podruhé o rádoby slušného člověka, který se jen spletl při zadání vlastního čísla, kód proto přišel vám a prosí o jeho zaslání,“ doplnila.

Přestože textové zprávy s kódem obsahují jasné upozornění, že jde o kód určený pouze majiteli daného čísla, je řada lidí, kteří zprávu přepošlou dál. Pak už jen sčítají škody. Obrana je přitom jednoduchá, nikdy nikomu tyto kódy neposílejte.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články