Daně podle ČSSD: Komu by sebrala a komu dala?

29. 6. 2011 – 21:22 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daně podle ČSSD: Komu by sebrala a komu dala?
Namísto přímé podpory zateplování, která je známá pod názvem Zelená úsporám, by ČSSD ráda prosazovala výrazné slevy daně z nemovitosti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Progresivní zdanění fyzických osob, zvýšení majetkových daní a daně z příjmu právnických osob, daň z finančních transakcí na úrovni Evropské unie a u DPH návrat ke snížené sazbě. Tak vidí sociální demokraté reformu daní, své vize představili ve středu v pražském hotelu Olšanka.

"ČSSD již před volbami deklarovala závazek, že sníží deficit veřejných financí pod tři procenta HDP do roku 2013 a během dalších čtyř let, tedy do roku 2017, bude mít veřejné rozpočty vyrovnané," řekl na úvod stínový ministr financí sociálních demokratů Jan Mládek.

K tomu, aby toho ČSSD dosáhla, je podle něj potřeba mít složenou daňovou kvótu alespoň na úrovni 36 procent.

Jedním z hlavních bodů, které sociální demokracie ve svém návrhu daňové reformy předkládá, je rozložení daňového břemene. V rámci těchto změn navrhují socialisté například odstranění takzvané superhrubé mzdy, obnovu progresivního zdanění fyzických osob či konec vracení DPH u luxusních služebních automobilů, které jsou používány pro soukromé účely. (TIP: Ekonom: Progresivní zdanění bych nepřeceňoval)

"Navrhujeme například zvýšení daně z příjmu právnických osob ze současných 19 na 21 procent a zavedení druhé sazby daně z příjmu právnických osob ve výši 30 procent pro velké firmy ze sektoru finančnictví, energetiky a telekomunikací. Jde obvykle o firmy, které působí v oligopolním prostředí," představil Mládek jednu z plánovaných změn s tím, že dvě sazby této daně má řada zemí Evropské unie.

Největší změnu by podle ČSSD prodělala daň z příjmu fyzických osob. V této oblasti navrhuje nejsilnější levicová strana zavedení progrese. Vyšší daň by se podle návrhu sociálních demokratů platila ve výši 38 procent od měsíčního příjmu 100 tisíc korun.

"Progresivní zdanění je symbolem sociální soudržnosti, projevem odpovědnosti nejen za sebe, ale i za celou společnost. Je nástrojem solidarity mezi bohatými a chudými. Jde tedy o více než nějakých šest miliard korun, které by to mohlo podle nejmírnější varianty přinést," uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

U majetkových daní (daň z převodu nemovitosti, dědická a darovací daň, daň z nemovitostí) chtějí sociální demokraté prosazovat zvýšení. Česká republika je totiž údajně na posledním místě v rámci zemí OECD v podílu majetkových daní na celkovém daňovém výběru.

Namísto přímé podpory zateplování, která je známá pod názvem Zelená úsporám, by ČSSD ráda prosazovala výrazné slevy daně z nemovitosti.

Samostatnou kapitolou v návrhu daňové reformy sociální demokracie je i daň z přidané hodnoty. "Současná vládní koalice se rozhodla sjednocením sazby DPH financovat penzijní reformu. To je naprosto asociální přístup," prohlásil Mládek.

ČSSD odmítla plánované sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta a slíbila, že pokud převezme vládní moc, vrátí sníženou sazbu této daně na původní úroveň u potravin, léků, novin a knih.

-Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články