Daňové změny pro rok 2013 stručně a přehledně

2. 1. 2013 – 20:51 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daňové změny pro rok 2013 stručně a přehledně
Daňový balíček, který prosadila vláda, s sebou přináší i změny pro důchodce, kteří mají nějaký příjem. Netýká se to tak jen pracujících důchodců, ale všech, kteří nějak vydělávají (například pronájmem bytu). | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda na poslední chvíli protlačila daňový balíček. Díky němu nám v příštím roce vše prodraží, daň z přidané hodnoty totiž vzroste o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. To ale není vše, co se od Nového roku změní. Podívejte se na přehled, který jsme pro vás připravili.

Vyšší sazby daně z přidané hodnoty, tzv. milionářská daň, omezení výdajových paušálů pro živnostníky nebo zvýšení daně z převodu nemovitostí. To jsou změny, které se dotknou každého z nás od Nového roku. Vůbec nejcitelněji všichni pocítíme zvýšení daně z přidané hodnoty. Ta se od ledna zvýší o jeden procentní bod – na 15 a 21 procent

1. Daň z přidané hodnoty

Vyšší daň z přidané hodnoty pocítí úplně všichni. "Do rodinných rozpočtů se změna obou sazeb DPH promítne zvýšením měsíčních rodinných výdajů zhruba o 190 korun," vysvětlil konkrétní dopady na domácnosti pro TN.cz hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "Průměrná domácnost za nutné zboží a služby zaplatí o 80 korun měsíčně více," dodal.

Vůbec nejvíce se zvýšení sazeb DPH dotkne rodin s malými dětmi. Například dětské pleny se totiž přesunou ze snížené sazby (v současné době 14 %) do základní sazby, která bude od 1. ledna 2013 21 %. U velkého balení plen může znamenat prodražení až o 40 korun!

Je možné, že ale po novém roce například potraviny nezdraží! Jenže výrobci si nebudou chtít snížit své marže, proto začnou potraviny šidit, respektive dávat do nich levnější náhražky. Něco podobného se v českých obchodech projevilo na začátku roku 2012, kdy se snížená sazba daně z přidané hodnoty zvedla z 10 na 14 procent.

2. Milionářská daň

Lidé s vyššími příjmy si od ledna ještě připlatí, začne totiž platit tzv. solidární (nebo milionářská) daň. To znamená, že lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně, budou platit z částky přesahující právě 100 tisíc novou 7 % daň. Člověk, který vydělává například 120 tisíc korun měsíčně, bude z 20 tisíc navíc platit další sedmiprocentní daň.

Zákon přesně říká, že část příjmu, která za rok převýší 48násobek průměrné hrubé mzdy se zdaní daňovou sazbou 22 procent. Zbylý příjem se pak bude danit jako dosud – 15 procenty. Tzv. milionářskou daň budou platit ti, kdo budou mít základ daně nejméně 1,2 milionů ročně, u zaměstnanců to pak vychází na oněch 100 tisíc korun měsíčně.

Zvláštností nové daně je to, že se bude počítat jinak než běžná daň z příjmů. Sedm procent se nebude platit nikoliv ze superhrubé mzdy, ale jen z hrubé mzdy. Základ pro výpočet této daně tak bude o něco nižší.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) milionářskou daň zaplatí v rámci daňového přiznání.

Solidární, nebo-li milionářská, daň má platit do roku 2015. Některé firmy, aby ulehčily svým zaměstnancům od zvýšení daní, vyplatili prémie ještě letos

3. Daňové přiznání pro lidi s vysokými příjmy

Od roku 2013 budou muset daňové přiznání podávat lidé s vysokými příjmy. Povinné přiznání budou muset předložit lidé, kteří budou mít alespoň jeden měsíc v roce příjem nad 100 tisíc korun.

4. Výdajové paušály pro podnikatele

Od roku 2013 se změní praxe využívání výdajových paušálů. Využívají je podnikatelé, kteří nevedou daňovou evidenci (dříve jednoduché účetnictví) nebo účetnictví (dříve podvojené účetnictví). Od Nového roku ale tyto paušály nebudou moct využít všichni, od roku 2013 je mohou uplatňovat jen podnikatelé z příjmy maximálně 2 miliony korun ročně.

Dalším omezením pro uplatnění výdajového paušálu je to, že 40 % paušálem půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc korun (platí ale podmínka příjmu maximálně do 2 milionů korun ročně). U 30 % paušálu lze uplatnit výdaje maximálně 600 tisíc korun (i zde platí podmínka příjmu maximálně do 2 milionů korun ročně).

Při paušálu nelze využít daňové zvýhodnění na děti a manželku

Pokud jako podnikatel využijete daňového paušálu nebudete si moct uplatnit daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku bez vlastních příjmů. To se dotkne zejména rodin s malými dětmi, kdy jeden z rodičů podniká. Vůbec nejvíce daňové zatížení rodin podle portálu finance.cz vzroste, když je jeden z rodičů na rodičovské dovolené s dítětem; jeden z nich pobírá invalidní důchod (příjmy nepřekročí 68 tisíc Kč) a žádné příjmy nemá; jeden z rodičů je nezaměstnaný a již nepobírá podporu, přitom mají dvě děti; jeden z rodičů studuje a mají jedno dítě; oba jsou OSVČ.

Pokud přesto chcete jako živnostník daňová zvýhodnění využít, musíte vést daňovou evidenci nebo účetnictví. Na druhou stranu je potřeba to dobře zvážit, protože u některých rodin se toto opatření nevyplatí, protože skutečné výdaje jsou oproti příjmům velmi nízké.

5. Daň z převodu nemovitosti

Od ledna si na dani z převodu nemovitostí připlatíme, zvyšuje se totiž sazba ze 3 na 4 procenta. To znamená, že pokud převádíte na někoho jiného dům, byt, chatu nebo pozemek, od 1. ledna si připlatíte. Jako základ daně slouží sjednaná kupní cena, ale jen pokud je vyšší než cena znalce-

To znamená, že pokud má nemovitost hodnotu 3,5 milionu korun, do konce roku 2012 byla daň z převodu nemovitostí 105 tisíc korun, od Nového roku zaplatíte o 35 tisíc více, tedy 140 tisíc korun.

6. Sleva na dani pro důchodce

Daňový balíček, který prosadila vláda, s sebou přináší i změny pro důchodce, kteří mají nějaký příjem. Netýká se to tak jen pracujících důchodců, ale všech, kteří nějak vydělávají (například pronájmem bytu). Ti si od roku 2013 nemohou uplatnit slevu na dani pro důchodce. Roční sazba je až 24 480 korun.

Kdo si může slevu na dani pro důchodce uplatnit?

Jedinou výjimkou budou noví důchodci, kteří odejdou do důchodu mezi 2. lednem a 30. září letožního roku. Pro rok 2013 si slevu budou moct uplatnit, v roce 2014 ale už na tuto slevu mít nárok nebudou.

V daňovém přiznání za rok 2012 si ale důchodci budou moct slevu uplatnit.

Finta důchodců

Někteří důchodci vymysleli, jak zákon obejít a získat slevu na dani i příští rok, i když už v roce 2012 pobírali důchod. Na jeden den přeruší pobírání důchodu (1. ledna), hned následující den se k němu přihlásí. Tím splní podmínku, která je nutná k uplatnění slevy na dani. Vše umožňuje dvojí výklad zákona.

Ministerstvo financí však důrazně varuje, že na toho, kdo bude chtít zákon nějak obejít, si posvítí. A pokud zjistí, že někteří tento nedostatek v zákoně využili účelově, daňová správa ho postihne.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články