Dopravním nehodám nelze zcela předejít, jde však snížit pravděpodobnost jejich vzniku

9. 7. 2021 – 13:37 | Komerční sdělení | Inzerce

Dopravním nehodám nelze zcela předejít, jde však snížit pravděpodobnost jejich vzniku
zdroj: kosmos111 / Shutterstock.com

Dle statistik bylo za rok 2020 evidováno o téměř 13 tisíc nehod méně oproti předchozímu roku. Zní to jako skvělá zpráva, ale i navzdory citelnému zlepšení je celkový počet stále znepokojující. Za prudký pokles navíc vděčíme pandemii – jezdilo se mnohem méně než obvykle. I tak se vloni na silnicích odehrálo téměř 95 tisíc nehod, jejichž následkem zemřelo 460 osob. Dalších 1807 si odneslo těžké zranění. Kdyby se každý řidič zamyslel nad svým stylem jízdy a choval se za volantem zodpovědněji, statistika by byla rázem o něco veselejší.

Když zařadíme rychlost a sešlápneme plyn, přirozeně nás ani nenapadne, že by se mohlo přihodit něco zlého. Tak nějak počítáme s tím, že ve zdraví dorazíme až do cíle. Respektive tímto způsobem přemýšlí naprostá většina řidičů. Obrázek vážné dopravní nehody se hlavou honí jen méně zkušeným a permanentně ustrašeným řidičům. Ti paradoxně patří mezi nejčastější původce dopravních nehod.

Nezkušení řidiči tvoří společně s agresivními šoféry nejrizikovější skupinu účastníků silničního provozu. Mezi nejčastější příčiny nehod dlouhodobě patří nevěnování se řízení, nedodržení bezpečné vzdálenosti, ale také nesprávné otáčení. V kategorii vážných dopravních nehod s následky na životě a zdraví však dominuje nepřiměřená rychlost a nebezpečné předjíždění.

Méně časté, avšak nikoliv výjimečné, jsou dopravní nehody následkem oslnění sluncem. Jedinou možností, jak předcházet kolizím tohoto druhu, je svědomitě vozit sluneční či dioptrické brýle na řízení a v případě potřeby rušivé paprsky odclonit.

Jak jezdit bezpečněji a minimalizovat riziko nehody?

Silniční provoz, jehož účastníci jsou ohleduplní, předvídají a striktně dodržují pravidla, je naneštěstí utopie. Chování ostatních neovlivníte – co však můžete, je změnit určité návyky, a výrazně tím snížit riziko střetu s jiným účastníkem provozu. Odměnou za jízdu bez nehod vám bude levnější povinné ručení online – bonus za jízdu bez nehod může být až 65 %.

Zřejmě nejdůležitějším pravidlem je absolutní soustředění na řízení. Jakmile držíte v ruce volant, neexistuje pro vás nic jiného než pozemní komunikace a její bezprostřední okolí. Zapomeňte na mobilní telefon – nenechte se rozptylovat ničím, co nemůže počkat, než dorazíte do cíle. Řešit byste neměli ani nastavení autokamery a navigace – obojí udělejte před jízdou nebo dle potřeby zastavte na bezpečném místě a nastavení upravte.

Další nepsané pravidlo bezpečnější jízdy vyjadřuje známá lidová moudrost. Skutečně ne nadarmo se říká „pospíchej pomalu“. I když je pro vás důležité dorazit do cíle včas, nemá smysl riskovat ve vysokých rychlostech. Raději lehce přidejte v těch nižších (samozřejmě při jízdě přehlednými úseky).

A ještě něco – vždy si důsledně hlídejte vzdálenost mezi vaším vozem a automobilem jedoucími před vámi. Na nikoho se „nelepte“, před dotyčného nevidíte a nemůžete odhadnout, jak zareaguje. Mít před sebou dostatečně dlouhou brzdnou dráhu je zkrátka základ, přes který nejede vlak.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články