Dostupné nízkoenergetické domy

27. 9. 2010 – 13:53 | Komerční sdělení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dostupné nízkoenergetické domy
Dostupné nízkoenergetické domy, zdroj: ytong.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Jak postavit za rozumné náklady dům, který by byl nanejvýš úsporný? Tak zní klíčová otázka, která v současnosti zaměstnává české stavebníky. Řada z nich přitom zapomíná počítat s důležitou proměnnou, kterou je návratnost jejich investice.

Ta se přitom může pohybovat v relativně krátkém časovém horizontu. Mezi českými investory ale bohužel stále panují ve vztahu k nízkoenergetickým domům falešné představy. Velká část se domnívá, že jediná zaručená cesta provozních úspor vede přes nadstandardně zateplené „sendvičové“ konstrukce. Další část investorů si energetické úspory spojuje se složitými high-tech domy, které jsou pro ně nekomfortní a tak jako tak finančně neúnosné.

 

Energeticky efektivní dům dostupný pro každého
 

Energeticky efektivní dům dostupný pro každého
Roční spotřeba Energeticky úsporného domu Ytong je přibližně o třetinu nižší než u běžných novostaveb.

Vyšší náklady na konstrukci energeticky úsporných domů a složitá technologická řešení přitom nemusí být nezbytným předpokladem v projektování „zelených“ domů. Na českém trhu dnes existují stavební materiály, jejichž výjimečné tepelněizolační vlastnosti umožňují výstavbu nízkoenergetických domů i bez zateplení. Typickým příkladem je stavební technologie z pórobetonu Ytong. Jde o tradiční masivní zdicí materiál, který se u nás těší stále větší oblibě. Obvodový plášť z tepelněizolačních tvárnic Ytong Lambda není nutné nákladně zateplovat, a přesto může s dostatečnou rezervou splňovat i při minimální tloušťce 375 mm požadavky na energeticky úsporné domy.
 

 

Výši investice ovlivňujte pracnost!

 


Cena stavebních prací nepřetržitě roste a v současné době tvoří až polovinu rozpočtu každé stavby. Pórobeton Ytong patří na českém trhu mezi konstrukce s výjimečně vysokou stavební produktivitou a kvalitou odvedených prací. „Stavebnice“ Ytong si vystačí s několika stavebními formáty, které jsou přesné a mají větší rozměry. Jednotlivé řady tvárnic proto doslova rostou před očima.

 

Na milimetr přesná stavba!

 

Moderní zdicí materiály striktně vyžadují přesnost. Pokud chce řemeslník maximálně využít jejich potenciálu, musí zapomenout na centimetry a počítat v milimetrech. Formáty Ytong se zdí na tenkovrstvou maltu minimální tloušťky 1 až 2 mm. Spotřeba malt na stavbě tedy může být ve srovnání s tradičním zděním na lože silné 10 mm až šestkrát menší. To představuje další časové a finanční úspory. Efektivnost práce a rychlost výstavby z pórobetonu Ytong zvyšuje také suché zdění svislých spár na principu pero a drážka – přesnou tvárnici jednoduše uchopíte za postraní kapsy a zasunete ji do sousední. Zajistíte si tak přesné napojení stavebních prvků a zabráníte nežádoucímu vychýlení vyzděných řad.

 

Na milimetr přesná stavba

Systém přesného lepení tvárnic na tenkovrstvou maltu a snadné přesné řezání materiálu eliminuje ve zdivu z pórobetonu tepelné mosty běžné u jiného zdiva.

 

TIP: Superizolační tvárnice pro nízkoenergetické domy

Řešení značky Ytong pro nízkoenergetické domy staví na nové tvárnici Ytong Theta tloušťky 500 mm. Jako jediný masivní zdicí systém na trhu splňuje Ytong Theta parametry pro nízkoenergetické domy bez zateplení. Stěny nejsou uzavřené, ale prodyšné, a dům si zachovává tolik potřebnou schopnost tradičních zděných staveb „dýchat s interiérem“. Nízkoenergeticky dům Ytong tak přispívá ke zdravému a příjemnému vnitřnímu klimatu. Jeho roční spotřeba je v porovnání se stavbami v běžném standardu maximálně poloviční a podle energetického štítku se pohybuje na pomezí kategorie A a B.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články