DPH a energie nám od ledna sáhnou do peněženek. Kolik nám seberou?

17. 12. 2012 – 22:31 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

DPH a energie nám od ledna sáhnou do peněženek. Kolik nám seberou?
V roce 2013 se očekává další nárůst výdajů domácností kvůli zvýšení sazeb DPH a cen za bydlení a energie. Jen letos si za bydlení a DPH domácnosti připlatily o zhruba 280 korun měsíčně více a tento trend bude pokračovat i v roce příštím. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Příští rok podle mnohých analytiků nebude zrovna růžový. Čeká nás například zvýšení daně z přidané hodnoty nebo vyšší daň z převodu nemovitosti. Hlavně změna DPH donutí některé domácnosti, aby utáhly opasky.

„V roce 2013 se očekává další nárůst výdajů domácností kvůli zvýšení sazeb DPH a cen za bydlení a energie. Jen letos si za bydlení a DPH domácnosti připlatily o zhruba 280 korun měsíčně více a tento trend bude pokračovat i v roce příštím,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB. „Kvůli růstu DPH příští rok největší dopad na svých rozpočtech zaznamenají domácnosti bez dětí, kde se počítá s nárůstem až 130 korun,“ doplňuje Petr Dufek.

Odhad zvýšení nákladů českých domácností (domácnost s jedním dítětem) v roce 2013

Oblast

Navýšení nákladů (v Kč)

Náklady  na bydlení

90 korun na osobu  a měsíc

Zvýšení sazeb DPH o 1 p.b.

65  (nezaměstnaní) – 130 (singles) korun na osobu a měsíc 

Zvýšení  sazby z převodu nemovitostí

dle  ceny nemovitosti, např. prodej bytu za milion korun = navýšení daně o 10 tisíc korun

Zdroj: Odhad analytiků ČSOB

Poslanci nakonec odsouhlasili, že se jak spodní, tak horní sazba DPH zvýší o jeden procentní bod. Dne 18. 12. 2012 se ještě bude rozhodovat o konečné podobě novely zákona o dani z přidané hodnoty.  Ta totiž byla vrácena Senátem s pozměňovacími návrhy.

Každopádně pro české domácnosti zvýšení DPH bude znamenat nutnost dalšího šetření. „Většina domácností šetří zejména na potravinách, na všem, co je spojené s provozem aut, a také nechodí tolik jako v uplynulých letech do restaurací. A tento trend bude pokračovat,“ doplňuje Petr Dufek, analytik ČSOB a dodává, že se to pochopitelně negativně projeví na ekonomice celé země v podobě menších tržeb.

Nejvíce utratíme za bydlení

Domácnosti nejvíce utratí za bydlení. V průměru jde až o čtvrtinu příjmů, druhou nejdražší položkou v rodinném rozpočtu jsou potraviny a třetí doprava. Platby za bydlení, vodu a energie rostou dlouhodobě rychleji než inflace.

Příští rok elektřina zdraží  také elektřina a plyn. Cena elektřiny se v průměru zvýší o 2,4 procenta, záleží však na dané lokalitě. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se v roce 2013 průměrně zvýší o 4,13 procenta.

Další změna, která se týká bydlení, je zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí ze současných tří na čtyři procenta. Při prodeji bytu za dva miliony tak prodejce na dani zaplatí příští rok o 20 tisíc korun více než letos.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články