Družstevní záložny nabývají na popularitě, lidé si od nich stále více půjčují

9. 11. 2010 – 11:12 | Úvěry | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Družstevní záložny nabývají na popularitě, lidé si od nich stále více půjčují
Úvěrů od družstevních záložen využívají také firmy a osoby se záznamem v registru dlužníků, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Objem úvěrů poskytnutých družstevními záložnami vzrostl podle analýzy České národní banky (ČNB) v prvním pololetí tohoto roku o 27 procent. Informoval o tom v úterý PR manager spořitelního družstva WPB Capital Karel Pluhař.

„Příčinou atraktivity úvěrů je pokles úroků k 9 % ročně a neochota bank financovat některé oblasti podnikání. O úvěry mají zájem zejména menší developeři a cizinci žijící a podnikající v Čechách,“ uvedl Pluhař.

Na růstu objemu úvěrů poskytovaných družstevními záložnami se podle Pluhaře podílí ekonomická krize a sní spojená neochota bank půjčovat. „K letošnímu 31. říjnu WPB Capital půjčilo 957 milionů korun, to je o 61 procent více než za celý loňský rok. Růst objemu poskytnutých úvěrů a změna klientely nám umožnily snížit úrokové sazby až na devět procent ročně,“ uvedl Peter Mojcík, vedoucí úvěrového oddělení WPB Capital. Podle Petera Mojcíka se v současné době úroky požadované většími záložnami pohybují běžně v rozmezí 10 až 11 procent, ale ještě loni dosahovaly až 12 procent.

Významnou část klientely družstevních záložen tvoří firmy. „Nejčastěji u nás žádají úvěr menší developeři. Prostředky využívají ke startu nových projektů i k dofinancování běžící výstavby. Velice oblíbené je refinancování developerských úvěrů u bank, přičemž projekty jsou už dokončené a prodlužuje se pouze splatnost úvěru z důvodu potřeby delšího času na rozprodej již zkolaudovaných nemovitostí,“ řekl Mojcík s tím, že se také množí žádosti o provozní úvěry a tradičně vysoký zájem je i o úvěry na konsolidaci závazků.

Z fyzických osob jsou častými klienty cizinci žijící dlouhodobě v České republice. Pokud neprokážou historii příjmů v Česku, nemají většinou u banky šanci. „Tito cizinci jsou velice bonitní klienti, kteří využívají úvěry ke startu podnikání nebo nákupu nemovitostí. Záložny jsou pro ně často jediným způsobem, jak si v Česku vytvořit bankovní historii a později dosáhnout na o něco levnější financování od bank,“ říká Peter Mojcík.

Úvěrů od družstevních záložen využívají také firmy a osoby se záznamem v registru dlužníků. „Každou žádost o úvěr posuzujeme individuálně a hodnotíme celkovou situaci klienta. Pokud jde o menší pochybení, není překážkou v poskytnutí úvěru ani záznam v registru dlužníků. U každého úvěru bez výjimky požadujeme zajištění bonitní nemovitostí a průměrná výše úvěru dosahuje 50 % až 60 % ceny nemovitosti. To dává jistotu, že záložna a její členové na poskytnutém úvěru neprodělají,“ dodal Mojcík.

-David Vandrovec,Mediafax

K tématu:

- Vojenská družstevní záložna může přijít o licenci

- Jsou družstevní záložny výhodnější než banky? (12/2009)

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články