Ekonomové kritizují zvýšení daní, stát by měl prý sám šetřit

12. 4. 2012 – 17:24 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové kritizují zvýšení daní, stát by měl prý sám šetřit
Mezi sérií opatření je například zvýšení obou sazeb DPH od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 procent., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Schváleným zvyšováním daní kabinet Petra Nečase (ODS) ničemu neprospěje, shodli se ve čtvrtek ekonomové oslovení agenturou Mediafax. Podle nich by vláda i při stávajících rozpočtových příjmech mohla odpovědně hospodařit a nesahat lidem do kapes.

"Absolutně není zapotřebí zvyšovat jakékoli daně. Je to zcela chybné," zlobil se člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Pavel Kohout. Podle něj by stejný efekt mělo zprůhlednění veřejných zakázek a snížení byrokracie. "Jsme byrokratickou velmocí. A o veřejných zakázkách darmo mluvit," dodal.

"Je zločinnost vůči živnostníkům zasahovat jim do paušálů, které jim jsou nastaveny. Řada z nich si může říct, jestli má cenu honit se za každou korunou," reagoval na jedno ze schválených opatření šéf Liberálního institutu a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík. "Je úplně hloupost dráždit vinaře tím, že se zvýší daň u vína. Vinařům to může způsobit i existenční potíže. Výnos je přitom jako plivnutí do moře," uvedl Ševčík na adresu další změny.

Kohout připomněl žebříček Světové banky, podle kterého je byrokracie složitější než v Česku pouze ve dvou evropských zemích – na Ukrajině a v Bělorusku. Ve světě jsou za Českou republikou ještě například Pákistán, Kongo, Ekvádor, Kamerun, Mauretánie nebo Čad.

"Čirý populismus je snaha o zvýšení sazby daně z příjmu u lidí s vysokým platem o sedm procent. Solidární příspěvek, jak tomu říkají," pokračoval Ševčík. "Nejdřív bych všem politikům doporučil, aby si zdanili všechny prebendy, které mají nezdaněné. Ať vidí, co jim to udělá s platem. Přínos tohoto opatření bude maximálně jednu až dvě miliardy korun," dodal děkan Národohospodářské fakulty VŠE.

TIP: Spočítejte si jak vám klesne čistá mzda podle vládního balíčku

Ševčík dodal, že vyšší zdanění lidí s příjmy nad 100 tisíc korun se může obrátit proti výkonu ekonomiky. "Kdo pobírá tyto příjmy, bude je chtít v čistém pobírat dál. Zvýší se tedy celkové náklady firmy na tyto zaměstnance, takže jim pravděpodobně klesne zisk," zmínil šéf Liberálního institutu.

Vláda ve středu odsouhlasila rozpočtová opatření pro roky 2013 a 2014. Premiér Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) opakovaně zdůraznili, že daňové změny tvoří pouze třetinu z celkového objemu a dvě třetiny jdou do úspor. (Více v článku: Souhrnem: Co schválila vláda? Co nás čeká v dalších letech?)

Mezi sérií opatření je například zvýšení obou sazeb DPH od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Z příjmů nad 100 tisíc korun začnou od roku 2013 zaměstnanci platit dalších sedm procent jako takzvaný solidární příspěvek. O rok později se navíc všem zaměstnancům zvýší daň z příjmu na 20 procent z hrubé mzdy – namísto 15procentního danění mzdy superhrubé.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články