Evropská unie lidem znovu zlevňuje volání, či sms

20. 11. 2018 – 10:17 | Spotřebitelé | Martin Slapnička | Diskuze:

Evropská unie lidem znovu zlevňuje volání, či sms
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Již nějakou dobu jsme zvyklí v členských zemích EU volat, smskovat, či používat data, jako bychom byli ve vlastní síti. Představitelé EU se však rozhodli, že pro obyvatele chtějí ještě více.

Evropský parlament ve středu schválil telekomunikační balíček, který stanovuje maximální poplatky za volání do zahraničí. Nový zákon omezuje poplatky za volání do zemí EU na necelých 5 korun za minutu a 1,5 koruny za SMS.

Nová legislativa by měla platit od 15. května 2019, státy ale budou mít dva roky na to, aby ji zavedly. Cílem je zajistit všem občanům EU cenovou dostupnost telekomunikačních služeb a usnadnit jim kontakt s blízkými v jiných členských zemích.

V zákonu byla stanovena horní hranice, kterou by operátoři neměli překračovat - jedná se o necelých pět korun za minutu při volání do členských států EU a 1,5 koruny za SMS. Nový telekomunikační balíček navazuje na předchozí opatření, v rámci kterého od roku 2017 došlo k ukončení roamingových poplatků.

Nový zákon také stanovuje, že do roku 2020 budou muset členské státy zavádět 5G síť, která zdesetinásobí rychlost přenosu dat a usnadní tak používání nejmodernějších komunikačních technologií. 5G síť bude muset být minimálně v jednom velkém městě v každém členském státě EU.

Telekomunikační balíček zahrnuje také povinný systém varování. "Pokud dojde k závažné události - například teroristickému útoku nebo přírodní katastrofě - musí na to být občané upozorněni prostřednictvím SMS nebo mobilních aplikací," uvedl mluvčí Evropského parlamentu Thomas Haahr. Nový systém varování by měl vystřídat sirény, které jsou podle odborníků neefektivní.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články