Firemní školku si odečte z daní zaměstnanec i firma

13. 5. 2013 – 0:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firemní školku si odečte z daní zaměstnanec i firma
71 procent společností by podporovalo hlídání dětí svých zaměstnanců v dětských skupinách, ať formou zřízení firemní školky, či jinými příspěvky v rámci firemních benefitů. Foto:SXC, Text:MPSV | zdroj: NašePeníze.cz

Daňovou úlevu za hlídání dětí získá firma i zaměstnanec. Příjmy státní kasy mají být vyšší než daňové úlevy na péči o děti.

Řada firem by ráda potomky svých pracovníků pohlídala, ale odrazují je přísná pravidla. Třeba to, že náklady na péči o děti si nelze odečíst z daní. Zanedlouho ale může být vše jinak: připravuje se výrazné zjednodušení předpisů, které má otevřít brány školek v řadě dalších firem.

Podle průzkumu společnosti Deloitte si polovina firem přeje, aby se jejich vrcholoví zaměstnanci vrátili z rodičovské dovolené do práce co nejdříve - 35 procent společností dokonce do jednoho roku věku dítěte. To se ale podaří asi jen patnácti procentům lidí. Veřejné školky a jesle jsou často přeplněné, soukromé jsou zase drahé - a firem, které péči o děti zaměstnanců nabízejí, je v Česku stále málo.

"Nyní si buď musíte založit školku, což je poměrně náročné, nebo musíte mít na péči o předškolní děti živnostenský list. Ale není tu prostor pro neziskové formy hlídání dětí," říká ředitel odboru rodiny ministerstva práce Miroslav Macela.

Na ministerstvu proto připravili nová pravidla, podle nichž budou moci firmy nabízet svým zaměstnancům nekomerční péči o děti mnohem snáz než dosud. Takzvaný zákon o dětských skupinách, který ještě v květnu projedná vláda, by měl začít platit od ledna příštího roku.

Firemní školku si firma odečte z daní

Nově by si firmy mohly z daní odečíst výdaje na založení a provoz dětského zařízení. To dosud není možné. "Téměř polovina společností, kterých jsme se ptali, již někdy uvažovala, že by pro své zaměstnance zřídily zařízení pro předškoláky. Nejčastěji jim v tom ale brání daňová neuznatelnost nákladů a složité podmínky pro založení takového zařízení," potvrzuje Šárka Drbová ze společnosti Deloitte, která zmíněný průzkum provedla mezi 55 firmami a více než 800 zaměstnanci. Daňové zvýhodnění péče o děti zaměstnanců by podle průzkumu uvítalo sedmdesát procent firem.

Cenu za zřízení dětské skupiny odhaduje ministerstvo práce na půl milionu korun, obdobnou částku pak má stát roční provoz zařízení. Daňově uznatelné by měly být i příspěvky firem na jiné formy péče o děti zaměstnanců, kteří se vrátí do práce. Může jít třeba o externí školky, formu vzájemné podpory mezi jednotlivými rodiči, kdy utvoří vlastní dětskou skupinu, najmutí chůvy a další. Zaměstnanec by si pak mohl snížit daň z příjmu až o osm tisíc korun ročně z toho, co za hlídání předškoláka zaplatí. Zjednodušení pravidel, po němž podle průzkumu volá 94 procent firem, bude spočívat například i v tom, že o děti se nemusí starat jen pedagog. Nově má stačit i jiné dostatečně kvalifikované hlídání, může jít například o zdravotní sestru nebo jiného pracovníka s osvědčením.

Stát získá víc, než kolik dá

Daňové úlevy na péči o dítě sice mají podle odhadu ministerstva snížit příjmy státního rozpočtu až o 1,2 miliardy korun ročně, na druhou stranu se ale zvýší zaměstnanost a přibude daňových poplatníků. Celkový dopad na státní kasu by pak měl být podle úřadu pozitivní: ročně by mělo přitéct navíc 650 milionů korun.

V době mezi 26. a 35. rokem, kdy má většina Češek malé děti do tří let, stoupá jejich nezaměstnanost o 41 procent. Analytička Klára Kalíšková z Centra pro ekonomický výzkum a vzdělávání CERGE spočítala, že kdyby se státu podařilo tyto matky zaměstnat na částečné úvazky, ročně by do rozpočtu získal 5,2 miliardy korun.

Ve firmách, které už péči o děti nabízejí, zájem zaměstnanců rok od roku roste. Do školky společnosti Siemens docházelo před dvěma lety pouze devět dětí, nyní už čtyřikrát tolik.

"Firemní školka mi výrazně zjednodušila a zpříjemnila život. Normální školky berou děti až od tří let, s přihlášením jsem navíc nemusela čekat na začátek školního roku," pochvaluje si manažerka společnosti Karolína Kříženecká. "Ve firemní školce navíc připadá na jednu učitelku ne třicet, ale pouze pět dětí," připojuje se její kolegyně Alexandra Moravcová.

Spokojená je i samotná firma. "Investice vložená do školky, a tím i do zlepšení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem rodičů předškolních dětí, se nám vrací díky jejich větší flexibilitě a vyššímu pracovnímu výkonu," říká mluvčí Siemensu Pavel Kaidl.

Hlídání dětí zaměstnanců

71 procent společností by podporovalo hlídání dětí svých zaměstnanců v dětských skupinách, ať formou zřízení firemní školky, či jinými příspěvky v rámci firemních benefitů. 46 procent firem již někdy uvažovalo o založení firemní školky nebo jiného zařízení pro předškoláky. 94 procent firem by uvítalo zmírnění pravidel pro zřízení a provoz dětských skupin. 70 procent zaměstnanců uvedlo jako hlavní překážku pro návrat do práce nedostupnost předškolního zařízení.

Dětská skupina

Je alternativou ke školkám, které jsou vázány přísnými pravidly. Dětskou skupinu mohou zřídit vzájemnou výpomocí rodiče, obce, firmy, chůva atd. Zákon stanovuje podmínky pro jejich chod, jsou však mírnější než u klasických školek. Výdaje s nimi spojené by minimálně zčásti mohl promítnout do svých daní jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články