Heger: Lékařům už více peněz nedáme

6. 2. 2011 – 12:50 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger: Lékařům už více peněz nedáme
Lékaři se musí podle Hegera spokojit se dvěma miliardami, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Více peněz, než slíbené dvě miliardy korun, už lékaři od ministerstva zdravotnictví patrně neuvidí. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že finanční nabídky, které ministerstvo lékařům dalo, už není možné navyšovat.

Heger dále uvedl, že požadavky lékařů už ministerstvo zdravotnictví bohatě splnilo. "Je tady slušná nabídka lékařům, ty finanční nabídky už ale navyšovat možné není," sdělil ministr.

Návrat k jednacímu stolu ale Heger připustil. Na řadě je ale podle jeho slov Lékařský odborový klub (LOK), který musí lékaře vyzvat, aby své výpovědi stáhli a spokojili se s nabídkou dvou miliard korun. "My už jsme lékařům ustoupili," řekl Heger.

Slova ministra zdravotnictví o ústupcích ostře odmítl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. "Pan ministr Heger pouze slíbil, že doporučí ředitelům nemocnic, aby zvýšili lékařům osobní příplatky, ale nikde není záruka. Jeden měsíc totiž tyto příplatky dostat můžete a další měsíc už vám je ředitel nemocnice nedá," kritizoval Hegera i šéfy lékařských zařízení Kubek.

K pokračování vyjednávání vyzval ministra zdravotnictví Hegera i lékařské odbory předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). "Českému zdravotnictví hrozí největší krize od roku 1989. Vláda i lékařské odbory by se měli sejít třeba i dnes večer, zítra a v dalších dnech, aby našly dohodu," řekl Hašek, který se v úterý zúčastní s dalšími hejtmany jednání bezpečnostní rady státu.

Osud českého zdravotnictví v souvislosti s avizovanými hromadnými výpověďmi lékařů je stále nejistý. V sobotu představenstvo České lékařské komory (ČLK) vyzvalo lékaře, aby podpořili protestní akci Děkujeme, odcházíme a nepřijali nabídku ministra zdravotnictví Hegera ze čtvrtka.

Zatím poslední Hegerovu nabídku lékařům, kteří požadují například omezení přesčasů a zvýšení základních platů, Lékařský odborový klub (LOK) odmítl. Heger lékařům slíbil dvě miliardy korun. Lékaři však tvrdí, že se slíbené navýšení mezd neprojeví v základních platech, ale v pohyblivém osobním ohodnocení. Stále tak hrozí, že od 1. března odejde z nemocnic až 3 800 lékařů, kteří se k akci Děkujeme, odcházíme připojili.

 

Vláda bude s lékaři dál jednat

 

Vláda v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) bude i nadále vyjednávat s lékařskými odbory o jejich požadavcích. V nedělním pořadu Partie na TV Prima vyjádřil ministr dopravy Vít Bárta (VV) přesvědčení, že obě strany sporu znovu usednou k vyjednávacímu stolu.

Ministr však odmítl, že by si lékaři nebo jiná profesní skupina mohla na současné vládní koalici něco 'vydupat'. "Hledání kompromisů - to je něco, co považuji za prioritu," uvedl Bárta na adresu lékařů. Osobně je prý přesvědčen, že peněz je v českém zdravotnictví dost. "Jen jsou tam, kde být nemají," dodal.

Osobně prý požadavkům lékařům a sestrám Bárta rozumí. Peníze pro lékaře chce ministr hledat v rezortu zdravotnictví. Odjinud to podle něj není možné.

Místopředseda ČSSD Milan Urban uvedl, že měl hrozbu hromadného odchodu lékařů řešit kromě ministra Hegera i premiér Petr Nečas (ODS). "Už dávno měla do jednání vstoupit vláda a premiér Nečas a ne vše nechávat jen na ministrovi Hegerovi," konstatoval Urban.

Osud českého zdravotnictví v souvislosti s avizovanými hromadnými výpověďmi lékařů je stále nejistý. V sobotu představenstvo České lékařské komory (ČLK) vyzvalo lékaře, aby podpořili protestní akci Děkujeme, odcházíme a nepřijali nabídku ministra zdravotnictví Hegera ze čtvrtka.

Zatím poslední Hegerovu nabídku směrem k lékařům, kteří požadují například omezení přesčasů a zvýšení základních platů, Lékařský odborový klub (LOK) odmítl. Lékařům se nelíbí, že se slíbené navýšení mezd neprojeví v základních platech, ale v osobním ohodnocení. Stále tak hrozí, že od 1. března odejde z nemocnic až 3 800 lékařů, kteří se k akci Děkujeme, odcházíme připojili.

-Tomáš Paták | MED

K tématu:

- Lékaři neustoupí, 2 miliardy chtějí jen pro sebe a k tomu okamžité legislativní změny

- Požadavky lékařů jsou jako z jiného světa tvrdí odborník

- Nečas: Ke krizi ve zdravotnictví nedojde, lékaři však musí nést rizika svého chování

- Václav Klaus: Ministra Hegera v jeho úsilí podporuji, lékaři jsou nezodpovědní

- Slovenští lékaři vezmou místa v českých nemocnicíc

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články