Hospodářská komora: Daňové zvýhodnění hypoték a stavebního spoření podpoří stavebnictví

9. 5. 2011 – 20:45 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hospodářská komora: Daňové zvýhodnění hypoték a stavebního spoření podpoří stavebnictví
Tuzemská stavební produkce v březnu meziročně vzrostla o 4,6 procenta. , Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pro oživení stavebnictví je nutné, aby vláda zachovala daňové zvýhodnění hypoték a stavebního spoření pro pořizování nového bydlení. Uvedl to v pondělí prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

"Březnová čísla o českém průmyslu a stavebnictví vnímám pozitivně. Statistiky naznačují, že se pomalu vzpamatovává i stavebnictví. Přesto se tento obor stále ještě plně nevymanil z následků ekonomické krize. Růst je totiž do velké míry způsoben nízkou srovnávací základnou loňského roku, klesl například počet vydaných stavebních povolení. Pro oživení této důležité složky národního hospodářství je proto důležité, aby vláda zachovala daňové zvýhodnění hypoték a stavebního spoření pro pořizování nového bydlení," upozornil Kužel.

Stavební spoření bude jen na bydlení. Tečka!

 

Změny ve stavebním spoření: Jakou dostanete státní podporu za rok 2010 a 2011?

Mladí lidé by si mohli odečítat úroky z hypotéky z daní, plánuje TOP09

 

TIP: Vše o stavebním spoření , vše o hypotékách

Ministr financí Miroslav Kalousek připravuje omezení stavebního spoření jen na bydlení. "Aby nebylo stavební jen podle názvu," řekl Kalousek. "Povede jen k destabilizaci a postupnému zániku stavebního spoření," reagoval Bohuslav Sobotka.

Reagoval tak na nejnovější údaje o stavební produkci a průmyslové výrobě za březen, které v pondělí ráno vydal Český statistický úřad (ČSÚ). Z dat vyplývá, že průmyslová produkce letos v březnu meziročně vzrostla reálně o 9,5 procenta. Tuzemská stavební produkce v březnu meziročně vzrostla o 4,6 procenta.

"Průmysl stále pokračuje v růstu, i když ten ve srovnání s předchozím měsícem mírně zpomalil. Pozitivní je pokračující nárůst jeho tržeb a nových zakázek, který je podporován zejména zvyšující se poptávkou po produktech českých firem na zahraničních trzích, zejména v Německu. Dokladuje to také neustálé zvyšování produktivity práce a nárůst konkurenceschopnosti českých firem," řekl Kužel.

Hospodářská komora podle něj odhaduje, že český hrubý domácí produkt letos vzroste o 1,8 až 2,2 procenta. "Dubnový pokles nezaměstnanosti a také naše poznatky z jednotlivých podniků ukazují, že české firmy začínají kvůli uspokojení rostoucí poptávky po jejich produktech ve větší míře vytvářet nová pracovní místa a nabírají nové zaměstnance. Pro budoucí prosperitu české ekonomiky bude zásadní zejména vývoj cen komodit na světových trzích. Tradičním tahounem tuzemské ekonomiky je automobilový a strojírenský průmysl," vysvětlil Kužel.

Hospodářská komora dlouhodobě upozorňuje na potřebu, aby stále větší roli v tuzemské ekonomice hrály také další perspektivní obory, jako jsou nanotechlologie, biotechnologie, ICT, chemicko-etchnologický průmysl, či tradiční sklářství.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články